perjantai 4. marraskuuta 2011

Tortillaleivät koepaistettu

Durumvehnäjauhojen takia en kauppaan lähtenyt. Tein kokeilutaikinan tavallisista (jaa, ei nyt niinkään tavallisista: yhtenä päivänä löytyi ulko-oven takaa kassista neljä kiloa vehnäjauhoja) vehnäjauhoista Myllyn Parhaan reseptien ohjeella:
2 dl vettä
1/2 dl öljyä
1/2 tl suolaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
100 grammaa on aika sopiva koko yhdelle leivälle. Kun taikinapallon kaulii niin ohueksi, kuin saa, 26cm halkaisijaltaan olevaan paistinpannuun leipä sopii hyvin. 120g:n leipä ulottuu jo reunoille.
Kaulimista voi tehdä samalla kun paistaa leipiä. Kaulittu "lettu" paistetaan rasvattomalla paistinpannulla, kunnes pintaan tulee ruskeita pilkkuja. Taikinasta tulee helposti työstettävää. Pöydälle ei tarvinnut ripotella jauhoja ollenkaan ja leipien kauliminen onnistui mainiosti myös 5-vuotiaalta.
Tuolla ohjeella sain 7 leipää, kun testailin, mikä olisi paras koko leivälle.
Kun vehnäjauhot sattui tällä kertaa olemaan niitä oven taakse ilmaantuneita, hinnaksi jäi öljyn hinta: käyttämäni rypsiöljyn ollessa kyseessä, kokonaiset 5 senttiä.
Viimeksi ostaessani halvimpia mahdollisia valmiita tortillaleipiä S-marketista, 6:n kappaleen paketti maksoi 1,67e. Ne oli niitä lisäainepommeja, jotka ihan rehellisesti sanottuna maistuvat kitkerältä.

Leivistä tulee paistettaessa rapeita. Jos haluat niiden olevan notkeita ja helposti käärittävissä, pakkaa ne jäähtyneinä muovipussiin.
Leipien kuitupitoisuutta lisätäkseni voisin kuvitella lisääväni taikinaan osana jauhoista kauraleseitä, vehnänalkioita tai maissijauhoja.
Maku on oikein hyvä pelkistä vehnäjauhoistakin tehden.

Aikaa tosin kuluu. Laskin, että jos ruokkisin 14-henkisen perheemme itsetehdyillä tortilloilla, täytyisi leipien tekoon varata tunti ja vähintään kolminkertaistaa taikina.
Maku ja hinta kyllä houkuttelevat tekemään leivät itse. Todennäköisesti tätä ruokaa jatkossakin meillä syödään noin neljännesvuosittain. Lihan ja tuoreiden vihannesten määrä tekee kuitenkin lopputuloksesta, eli täytetystä tortillasta melko arvokkaan, kun perhe on tätä kokoluokkaa.

5 kommenttia:

 1. Kiitos tästä vinkistä, hyvältä kuulostaa!
  Mukavaa perjantaita!
  T:Minna

  VastaaPoista
 2. Sanoit että leipien tekoon täytyisi varata tunti. Sehän on pikaruokaa sitten. Ennen kun tehtiin karjalanpiirakoita tai leipiä niihin meni koko päivä:D Uunin lämmitys aloitettiin jo aamuyön puolella ja valmista oli iltamyöhään.

  VastaaPoista
 3. Leipien kaulimisen ja paistamisen voisi antaa lasten tehtäväksi. Ainakin lettujenpaisto on monissa tuntemissani perheissä lasten suosiossa. Oma lapsenlapsenikin on kavereiden kanssa paistanut lettuja. Tosin taikinaa tuli ensin "ämpärillinen" kun kaasivat jauhoja liikaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos testauksesta, minäkin voisin kokeilla tehdä itse. Meilläkin kun tortillat ei ole ihan arkiruokaa vaan harvinaista herkkua. Yleensä syödään niitä erilaisten pyhien aikan kun on kyllästytty siihen perinteiseen pyhäruokaan, kuten jouluna laatikoihin ja kinkkuun.

  VastaaPoista
 5. Pääsen lauantaina paistamaan tortillaleipiä ensimmäistä kertaa. Taidan kokeilla tätä reseptiä, kiitos. :)

  VastaaPoista