torstai 3. marraskuuta 2011

Tortillaleivät kotona?

Olemme muutaman kerran vuodessa harrastaneet syödä tortilloja. Ostamme kaupasta ohuita vehnäjauhosta tehtyjä litteitä lettuja eksoottisen näköisessä pakkauksessa. Sitten ne läpyskät täytetään millä kutakin sattuu huvittamaan. Tavallisesti on ollut tarjolla paistettua kanaa tai naudanlihaa, pilkottuja vihanneksia, salaattia, oliiveja, maissia, juustoa. Lapsuudessani en ollut moista ruokaa nähnytkään. Meidänkin ruokalistallemme tämä lähes napostelusyötävä ilmaantui vasta joitakin vuosia sitten.
Viimeviikkoinen tortillapakkaus pyöri keittiössä ja söin äsken viimeisen "pois". Samalla lueskelin pakkauksen tuotetietoja.
Belgialaista alkuperää olevasta vehnätortillasta löytyi yhdeksää eri E-ainetta.

Onko kellään käytännössä käteväksi havaittua ohjetta ja työtapaa, jolla nuo vettä, vehnäjauhoja ja kasviöljyä sisältävät leivät saa ilman tappelua valmistettua?
Etsin nyt todellakin hyväksi havaittua tapaa tehdä nuo leivät kotikeittiössä, pelkkä neuvo "kannattaa etsiä netistä" ei kelpaa.

5 kommenttia:

 1. Itse olen käyttänyt tätä ohjetta: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/paaruoat/tortillat__fajitas__pitaleivat/tortillat/

  Ja hyvin on maistunut. Tosin en tee ikinä noin isoa annosta (kahdelle) - itse tehdyt tortillat ovat HUOMATTAVASTI täyttävämpiä kuin kaupan. Teen itselleni yhden pienen tortillan ja miehelleni yhden ison ja yhden pienen tortillan vain. Kaupan tortilloita syön itse ainakin kaksi ja mies neljä...

  VastaaPoista
 2. Todella paljon on valmiissa kaupan ruoassa noita E-aineita. Siksi useimmiten teemme kaiken mahdollisen kotona alusta alkaen. Eilen kokeilimme kalakukon valmistusta... vaan tortilloja emme ole edes yrittäneet - perusruokaa usein vain väännän, harvemmin mitään noin erikoista. Olisi kai kiva kokeilla...

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon T! Ohje näyttää siltä, että varmasti onnistuu, jos kerran onnistuu karjanpiirakoidenkin teko.
  Taidan aloittaa kokeilun käyttämällä durumvehnäjauhoja.

  Pappilan mummo: Kyllä minullakin meni aika kauan, ennenkuin suostuin lasten kinuamiseen, mutta sellaisena helppona, kevyenä, jokaisen mieleisenä pikkupurtavana nuo ovat ihan omiaan.
  Ja leivän makukin paranee taatusti, kun sen paistaa itse.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen pari kertaa tehnyt tortillat itse, eikä se tosiaankaan ole hankalaa. Valitettavasti ohjetta ei ole ylhäällä, mutta T:n ohjeella varmasti onnistuu! Sen muistan, että käytin ihan tavallisia vehnäjauhoja ja hyviä oli :) On se vaan kummallista, että jopa tuollaiseen tuotteeseen pitää niin monta E:tä laittaa :(

  VastaaPoista
 5. Minä teen kutakuinkin T:n ohjeen mukaan tortillat. Ennen ostimme, mutta E-koodien näyttävyys hirvitti. Lopullinen niitti tuli, kun kaupasta kotiin kannettu tortillapaketti oli läpeensä homeessa (ylin tortilla ei ollut päältä, joten pakkauksesta ei voinut tietää). Sen jälkeen olen tehnyt itse, että on varmasti tuoretta.

  Kiitos mielenkiintoisesta ja kivasta blogista!

  -Anu-

  VastaaPoista