keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Naapurin pappa

Vein illalla puhdasta pyykkiä naapurin papalle. Olemme papan kanssa tuttuja jo kahdenkymmenen vuoden takaa. Pappa tietää sen, että jos jossakin asiassa tulee hätä, minulta voi pyytää apua. Silloin tällöin asiasta pappaa muistutan, että minulle voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Siitä huolimatta pappa miltei poikkeuksetta pyytelee anteeksi, jos joutuu jostakin asiasta minulle soittamaan. Pyykkien suhteen meillä on vanha sopimus, että pesen papan pyykit niin kauan kuin asumme täällä.
Tänään pyykkiä viedessäni pappa kysyi, milloin olemme maalle muuttamassa. Vastasin, että ensi kesänä olemme lähdössä. Silmää räpäyttämättä, hetkeäkään miettimättä pappa tokaisi:
- "Ota minut mukkaan".
Papan äänestä huomasin, että ei ihan kokonaan ollut huumoripuhetta, vaan takana oli ajatus, kuka mahtaa tulla avuksi minun jälkeeni, jos papalle elinpäiviä annetaan.
Vastaukseni oli sen sijaan enemmän huumoripuheiden puolella, kun sanoin papalle:
- "Pistä asuntos myyntiin ja lähe mukkaan".

Kyllä tässä mieleen tulee tapaus yli viidentoista vuoden takaa. Seisoimme talomme punaisella portilla, minä ja naapurin pappa edesmenneen vaimonsa kanssa. Olin kertonut vanhalle pariskunnalle, että käyn auttelemassa naapurin tätiä. Pappa, silloin vielä täysin omatoiminen ja liikuntakykyinen eläkeläismies, tokaisi minulle:
- "Hoijatkos sinä sitten meitäkin, kun myö tullaan vanhoiks ja huonoiks?"

Naapurin papan vaimoa en ehtinyt koskaan hoitamaan ja auttamaan, koska hän kuoli äkillisesti liki kymmenen vuotta sitten. Pappaa olen autellut sen jälkeen niissä töissä, joihin hän on apua tarvinnut. Hoitoapuakin hän tarvitsi silmäleikkausten jälkeen.

Otanko papan mukkaan vai löytyisiköhän työlleni jatkaja?

17 kommenttia:

 1. Oih <3 Me ollaan kyllä kans meidän "adoptoidut" varaisovanhemmat jo varattu meidän (vielä rakentamattomaan) pihamökkiin asuttaa, kun ovat siinä vaiheessa että apua tarvitsevat. Ja he tietää että me tarkoitetaan sitä todella :)

  VastaaPoista
 2. Pappa mukaan ilman muuta.

  VastaaPoista
 3. Siinäpä mietti mistä,,,,,,,,,mutta nimipäivä Onnea Sirkulle.

  VastaaPoista
 4. Kannatan mukaan ottamista. =)

  Hyvää nimipäivää sinulle, Sirkku!

  VastaaPoista
 5. Tästä tuli taas niin lämmin mieli, tekstistä henkii, että oikeasti pappa pääsisi mukaan. Oikein hyvää nimipäivää! Seurannut olen kyllä täällä, kommentointi vain jäänyt...
  T.Minna

  VastaaPoista
 6. Minäkin kannatan mukaan ottamista. Ihan sen perusteella mitä olen sinua blogin perusteella oppinut tuntemaan.
  Täältäkin nimpparionnittelut!
  terveisin Ulla (nyt vuorotteluvapaalainen)

  VastaaPoista
 7. Mukaan vanha setä, ilman muuta. en usko, että selviää ilman sinua. Hän on niin hyvään oppinut, että tulee pettymys ja liian kovat ajat papalle, jos jätätte hänet. Onko hänellä muuten lapsia ollenkaan? t Päivi

  VastaaPoista
 8. Tippa tuli linssiin papan miettelyksien taustaa ajatellessa. Ota ihmeessä mukaan, jos vain voit. Inhimillisempää lie vanhustenhoito vielä pienillä paikkakunnilla muutoinkin, kuin isoissa keskuksissa - siis sitten, kun sen aika koittaisi.
  Paula

  VastaaPoista
 9. Kyllä pappa varmaan mielellään lähtisi mukaanne. Ei yhtä sydämellistä huolenpitoa hevillä saa muualta. Eikä yhtä läheltä varmaankaan.

  VastaaPoista
 10. Sirkku sinä olet kyllä itse sydämellisyys!

  tv Leena

  VastaaPoista
 11. Varmaan pappa olisi onnellinen,jos pääsisi maalle,jossa tuttu perhe huolehtisi.Onkohan hän koskaan asunut maaseudulla. Ajattelen kyllä, että ainakin alussa Sinun ja perheesi olisi hyvä olla ihan oman väen kesken jonkin aikaa. Onhan teilläkin valtava muutos elämässä ja varmasti suunnitelmia siellä töihin ja tehtäviin.Kaikkea hyvää syksyisiin päiviin ja unelmiin tulevista vaiheista.

  VastaaPoista
 12. Pappa mukaan vaan! Meillä asui lähes 20 vuotta vanha kotihengettäremme, joka oli jo hoitanut isääni tämän ollessa pieni, sitten minua ja viimeksi oli tuki ja turva tyttärelleni. Olihan siinä huonotkin puolensa, mutta paljon hyvää. Jos teillä on mahdollisuus sijoittaa vanhus taloon vaikka vähän erilleen omasta perheestäsi, niin uskoisin plussien voittavan miinukset ja lapsesi saisivat uuden ukin. Mutta asiaa pitää puntaroida monelta kantilta, se on selvä.

  VastaaPoista
 13. Siunausta teille ja rukousta tähänkin asiaan, joka ei ole niin helppo, kuin voisi päältäpäin ajatella.

  VastaaPoista
 14. Niin vaikea kysymys! Toivon, että pappa saa uuden tuki-ihmisen omaan kotiinsa. Mutta jään ihan jännityksellä odottamaan, miten tämä kysymys ratkeaa.

  VastaaPoista
 15. Pappa mukaan vaan. Onko teillä tilaa siellä maalla? Missä kunnossa Pappa on, pärjääkö vielä itsenäisesti? Nykyisinhän vanhuksia sijoitetaan perhehoitoon,(tosin Helsingin en ole kuullut sijoittavan) kun eivät enää kotona pärjää. Mitäpä jos kaupunki sijoittaisi Papan teille. Saisit hoito-ja kulukorvauksen ja Pappa hyvän huolenpidon. Tämäkin on yksi vaihtoehto työlle. Vanhusten perhehoidosta on saatu todella positiivisia kokemuksia. Mm:ssa lääkityksiä on voitu pienentää ja lääkärikäynnit ovat vähentyneet. Minä ymmärrän hyvin, että Papalla on kova hätä teidän lähdöstänne. Kuka hänestä sitten välittää ja pyykit hoitaa, ei kukaan. Pappa kyytiin vaan, joko epävirallisesti tai virallisesti. Toista ihmistä voi rakastaa ja hänestä huolehtia, ei siinä biologiaa tarvita. Ihana ajatus, anna palaa vaan. Pappa pelkää varmaan ihan hirveästi tulevaisuutta. Voi kunpa kaltaisia ihmisiä olisi enemmänkin siinä kaupungissa.

  Kaima, sijaisperheen äiti

  VastaaPoista
 16. Googlaa perhehoitoliitto, ikäihmisten perhehoito. Jos otatte 3 pappaa , niin muita töitä ei tarvikaan. Perhehoitaja on oikea ammatti.

  VastaaPoista
 17. Tuo perhehoitaja oli hieno idea, ellet juuri satu haaveilemaan omasta ajasta ja kodin tyhjenemisestä. Mutta kyllä pappa nyt täytyy ottaa mukaan, vaikka naapuriin asumaan, kun tulit sanoneeksi. Ja muutenkin.

  VastaaPoista