keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Tillit ja perstilkat

Aamulla  kaupassa kalakeittotarpeita ostaessani piti tarpeettoman kauan puntaroida tuoreen tillinipun ostoa. Tilliviuhka jäi kauppaan, koska tällä kertaa en jaksanut maksaa muutamasta tillinoksasta lähemmäs kahta euroa. Joskus tillinmieliteko ylittää taloudellisuusnäkökohdat, mutta nyt syömme kalakeiton tuoreen tillin makua muistellen.
Lievä ärtymys polkee jalkaa mielessäni, kun ajattelen Lautakankaan multavia maita ja muistelen tilan entisiä kasvimaaviljelmiä. Tilliä ja persiljaa laitettiin kasvamaan niin paljon, että sitä riitti aina koko kesäksi ja lisäksi pakastettvaksi koko talven tarpeisiin. Sitä taustaa vasten tillistä ja persiljasta maksaminen on minulle kauhistus.

Kangasniemen reissun lähestyessä myös innostus tekemisen mahdollisuuksiin lisääntyy. Tajusin, että nyt on juuri oivallinen lämpötila kylvää persiljat maahan ensi kesää odottamaan.
Ruoholahden Kodin Anttila Ykkösessä on koko syksyn kaupiteltu loppuja hyötykasvien ja kukkien siemeniä -70% hinnalla. Kylvöinnostukseni vei minut kauppaan penkomaan, mutta yksi ainokainen persiljansiemenpussi enää löytyi. Sen hinta, 27 senttiä, oli kyllä vaivan väärtti.
Alakerrassa olevassa K-Citymarketissa myytiin loppuja siemeniä puoleen hintaan ja olin aivan valmis maksamaan persiljansiemenistä 1,48/pussi.
Kun vielä muistan ottaa siemenpussit mukaan Kangasniemelle, niin minulle on luvassa lauantaipäivälle hyvin terapeuttinen parituntinen, kun käännän ja muokkaan itselleni sellaisen persiljapenkin, etten ole ikänäni komeampaa nähnyt. Paras muistaa laittaa myös kyltti penkin päähän, mistä mulloksesta on kyse, ettei keväällä joku innokas traktorimies pistä viljelyksiäni kynnökselle.

Tuo siemenien ostelu on ollut minulle sellainen salainen pahe. Pahe siinä mielessä, että minulla ei juurikaan ole ollut niille siemenille käyttöä. Tänään annoin periksi ja lankesin ostamaan myös yhden pussin keltaisen porkkanan, kolme tillin ja yhden tomaattilajikkeen siemeniä.
27 senttiä pussilliselta ei tunnu kamalalta hinnalta, kun toiveet niiden maahan päätymiselle ovat korkealla.

4 kommenttia:

 1. Hyvä, että et rahojasi tilliin tuhlannut. Tänä vuonna on kaupan tillit olleet hajuttomia ja mauttomia. Petyin pahasti kun ostin tillinipun kuivattavaksi, pois sain sen heittää. Minä yleensä syksyllä ostan ison tillinipun ja kuivaan sen. Hennot latvukset käytän keittojen koristeena, paksummat varret laitan perunoiden päälle, tulee melkein uudenperunan tuoksu. Nyt jäi tillit uupumaan. Ensi kesänä minäkin varmaan kasvatan omat tillit, vaikka parvekkeella.
  Mukavaa ja antoisaa reissua viikonloppuna. Varmaan on mukava katsella pihaa ja peltoja sillä silmällä, että mitä ensi kesänä laittaa minnekin. Ensi talvesi lienee suunnitelmia täynnä.

  VastaaPoista
 2. Ajatus nyt persiljoiden ja porkkanoiden kylvämisestä on hieno. Olen sitä pohtinut monena syksynä, mutta aina se on vain jäänyt. Jospa tänä syksynä vielä persiljaa edes mökille, jonne olemme huomenna lähdössä työpäivän jälkeen. Kiitos yllytyksestä ;)

  VastaaPoista
 3. Keltainen porkkana on tosi hyvää! Kasvaa hyvin ja siihen ottaa tuholaiset huonommin kiinni kuin oranssiin. Täältä vain ei ole löytynyt koskaan keltaista porkkanaa alelaareista, teit hyvän löydän siis. Tänä kesänä mulla oli jo melkein puolet porkkanasta keltaista.

  VastaaPoista
 4. Oijoi, mistähän ihmeestä minä saisin tuon puutarhainnostuksen... Aina mä sitä mietin, että pitäis ja pitäis, mutta kun en vaan saa laitettua. Jos jotain kasvattaisin niin lehtikaalia. Pitäis kyllä ensi kesänä saada edes jotain pientä laitettua jonnekin...

  VastaaPoista