tiistai 2. joulukuuta 2014

Rivakat päivät joulukuussa

On taas se aika vuodesta, jolloin päivät kulkevat tavallistakin nopeammin. Ainakin aikuiset ovat sitä mieltä. Toivottavasti myös yöt olisivat sukkelia, koska torstai-iltana aloitan sen paljon puhutun ja odotetun seitsemän yön valvomisvuoron. Tähän asti yövuorot ovat olleet minulle kohtuullisen helppoja, vaikka Anne-Mari yhden yörupeaman jälkeen väittikin minulla ja zombilla olevan paljon yhdennäköisyyttä. En tiedä edes, mikä on zombi, mutta oletan sen olevan jonkunlainen taruolento, joten suhtaudun yhdennäköisyysväitteisiin hyvin kevyesti.

Vanhat lukijat muistavatkin, että jouluaika ei aiheuta meillä mitään hössötyksiä tai kahta kuukautta kestävää etukäteisvalmistelua. Torttuja, pipareita ja riisipuuroa syödään marraskuussa ja joulukuun alussa niin paljon, että jouluna ei tarvitse niistä puhua enää ollenkaan. Varsinaisten suomalaisten jouluruokien suhteen olen jo viisastunut. Koska muutenkin kinkut, laatikot ja rosollit tekevät meillä aika nihkeästi kauppansa, yritän säästää niiden syömisen yhdelle aterialle joulun tietämille. En edes muista, olenko laatikkoruokia tehnyt itse kuin yhden ainoan kerran porkkanalaatikkoa. Saarioisen laatikot ovat täyttäneet mainiosti sen yhden jouluaterian kiintiön.

Älkää jouluihmiset tyystin masentuko, mutta joulukorttienkin suhteen meillä on ollut jo hyvin pitkään vähän niin ja näin. Monta vuotta laitoin joulukortit vain sukujemme vanhimmille. Tänä jouluna on poissa moni arvostettu ja kunnioitettu pitkäikäinen suvun tervaskanto, joten "nuori polvi" saattaa joutua vastaanottamaan sähköiset hyvänjouluntoivotukset.

Lapset ovat jo tottuneet lähes lahjattomiin jouluihin. Tänä jouluna tavoitteeni on muistaa jokaista lasta yhdellä paketilla. Alunperin ajatus lahjattomasta joulusta syntyi yhteisestä ideasta, kun rahatilanne ei sallinut ruuan ostamisen lisäksi mitään muuta. Kun sitten huomasimme, että joulunviettomme muuttui rauhalliseksi, seesteiseksi ja "itkuttomaksi", olemme viettäneet jo useamman joulun ilman paketteja.
Uskokoon ken haluaa, mutta lapset eivät kaipaa lahjakasoja. Joulun tunnesisältö siirtyi muihin asioihin, kun lahjat korvattiin yhdessäolosta ja juttelusta nauttimisella, lepäämisellä ja hyvällä ruualla.

Kaisan ja Miikan iltarukoukseen lapset liittivät riemukkaan kiitosaiheen eilen illalla.
Kaisa ja Miika kutsuttiin joululomalla parhaiden kavereidensa luo Nuorgamiin. Kun tuttavaperheen isä puhelimessa kutsun esitti, suhtauduin asiaan suurella epävarmuudella. Epävarmuustekijät näyttivät mielessäni niin suurilta, että asian toteutuminen näytti lähes mahdottoman vaikealta. Nyt kuitenkin lentoliput Ivaloon ja takaisin on varattu ja maksettu ja Miika ja Kaisa hihkuvat ilosta kahden viikon kaamoslomasta.
Matkan suuresta merkityksestä kertoo jotain sekin, että Kaisa arvelematta lupautui lähtemään torstaiseen itsenäisyyspäivän tanssiaisjuhlaan Finlandiatalolle siskojen perintömekolla. Parin tunnin tanssiaishuuma ei vastaa Lapin lumoa.

Muuten - oletteko jo panneet merkille, että TV2:n tämänvuotinen Joulukalenteri on pitkästä aikaa katsomisen arvoinen myös aikuiselle katsojalle. Katsokaa ihmeessä - joko aamukahvipöydässä tai illansuussa Pikku Kakkosen aikoihin. Löytyy toki myös Yle Areenasta.

9 kommenttia:

 1. lahjaton joulu,siitähän juttelimme,on ihan kokemuksen arvoinen juttu...toivoa voi ett se ees jotenki onnistuis,meillä..jos kummit muistaa,sillehän ei mahda mitään...Mutta muutoin kannattaa yrittää!
  Ihana joululoma-reissu lapsille tiedossa!

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä tuosta joulukalenterista. Eilen illalla istahdin vähän apealla mielellä sohvalle tabletin kanssa. Areenasta tupsahti esille joulukalenteri ja päätin koekatsoa sen. Toimii ainakin minun kohdallani. Tämänkin päivän kalenteri on jo katsottu. Suosittelen.

  VastaaPoista
 3. En ole katsonut TV:tä kohta vuoteen, siis näitä ykköstä, kakkosta, kolmosta tai muita yleisiä kanavia. Vieläkään ei kiinnosta.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa joululomaa Kaisalle ja Miikalle ja kaikille toisillekin.
  Ja voimia valvomisjaksoihin.
  Hyvää adventinaikaa

  VastaaPoista
 5. Jaksamista sinulle valvomiseen. Siunausta KAisan ja Miikan matkaan!
  Meillä lapset saavat esittää kaksi lahjatoivetta. Ne pyritään toteuttamaan. Toiveiden kanssa ovat oppineet jo, ettei huuhaata ,vaan jotakin, mitä oikeasti tarvitaan. poika toivoi uudet nappikset. Olisi ne tarvinnut joka tapauksessa.
  Kiva, kun vinkkasit joulukalenterista, täytyy kurkistaa!
  Minä etsiskelen taas ääntäni. Huomenna palaan oppijoiden luo ja toivon ja rukoilen, että ääni ei enää sorru. Evankeliumiesityksen harjoittelu kun vaatii läsnäoloni. Oletko kuullut ihanasta kirjasta, Ann Voskampin Tuhat lahjaa. Sain ylläättin kustantajalta sen lahjana ja lupauduin kirjoittamaan muutaman ajatuksen siitä blogiin. Kurkista, jos kiinnostaa. Se oli pitkään aikaan (Raamattua ei lasketa!) ihanin lukemani hengellinen kirja. Valtavan koskettava ja kaunis.

  Siunattuja joulun odottamisen päiviä perheellenne!
  Armo uusi ja ihmeellinen jokaisessa päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Tinttarus!
   laitoin tuon kirjan varaukseen kirjastoautolle. Vaikuttaa todellakin aarrekirjalta. Yön hiljaisina hetkinä, kun mummot ja papat nukkuu, on joskus hyvää aikaa lukea. En ollut aikaisemmin kuullut tuosta kirjasta enkä kirjoittajasta.

   Kiitos sydämellisistä toivotuksistasi, rakas ihminen. Isän hellää hoivaa sinulle ja rakkaillesi.

   Poista
 6. Meillä lapset tilaa netistä itselleen mieleiset lahjat. Minä maksan laskun, yksi viiva kaksi lahjaa per nuppi riippuen hinnasta. helppoa ja stressitöntä. Jouluruuat suunitellaan yhdessä, kaikkien toiveet huomioon ottaen. Tänä jouluna on luvassa "subeja", yhden lapsen ehdotuksesta. Ja hampurilaisia. Isä on luvannut paistaa isot jauhelihapihvit sitä varten, minä leivän kunnon sämpylät. Varsinainen jouluateria sisältää jotain perinteikästäkin, hyväksi havaittua. Kuten itsetehtyjä karjalan piirakoita. Peleja on jo suunniteltu yhdessä oloon. Sanojen muodostuspeli on kaikkien suosima ja erittäin koukuttavakin ja sopii kaikille lukutaitoisille ikään katsomatta. Haudoilla käynti on meille mieluinen perinne, tulee samalla edes hetken oltua ulkona. Ja kuolema-asiakin tulee käsiteltyä. Lepo ja nauru on ihaninta joulussa. t päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania joulusuunnitelmia teillä! Oikeastaan pitäisikin viedä toteutuksen asteelle nuo itsetehdyt hampurilaiset. Ovat sellaista ruokaa, josta kaikki meilläkin tykkää.
   Kuullostaa, Päivi, siltä, että teilläkin on enemmän kuin yksi lapsi.
   Kaikkea hyvää sinulle!

   Poista
 7. Tervetuloa lapsosille kaamokseen ja Nuorgamiin! Käykää samalla Jäämeren rannallakin, lyhimmillään matkaa vain 40 km. Ja tervetuloa läänin pääkaupunkiin... jos olen täällä (enkä Suomessa) niin kylässä saa toki käydä!
  Kaamoskuvia blogissani.

  VastaaPoista