tiistai 23. elokuuta 2011

Nuorten puhelinlaskuista

Meillä on ollut siitä lähtien, kun nuorison omat puhelimet alkoivat yleistyä, käytäntö, että äiti maksaa puhelinlaskut. Jos nuori tekee koko kesän täysipäiväistä työtä ja tienaa enemmän kuin äitinsä, hän maksaa omat puhelinlaskunsa.
Vanhempien puhelimien lisäksi perheessämme on seitsemällä lapsella ja nuorella oma puhelin. Esimerkiksi seitsemäsluokkalaisella tytöllä puhelinta ei ole. Hän sanoo, ettei sitä tarvitse. Viidesluokkalainen poika taas sanoo, että haluaisi oman puhelimen, mutta äiti sanoo, ettet sitä tarvitse.
Jos äiti on lähestulkoon päivät pääksytysten kotinurkilla ja pojan koulu on konttausmatkan päässä ja kotona pitää olla illalla kello kuusi, niin aika vähän on ehdottoman tärkeitä puheluita pojalla, joka ei käy esimerkiksi harrastuksissa toisella puolella kaupunkia julkisilla liikennevälineillä. Jos kavereiden kanssa pitää sopia jostakin, Ruoholahdessa kipaiset viidessä minuutissa kenen tahansa kaverin kotiovelle asiaa selvittämään. Toinen asia on tietysti se, että puhelimen haltijan oletetaan pitävän huolta puhelimestaan. Jos tavaroista huolehtiminen on vielä vähän hakusessa, ei mielestäni ole mitään hoppua puhelimen hankkimisen kanssa. Pelien takia en niitä käy pojille hankkimaan. Seitsemäsluokkalaisella tytöllä puhelin oli jonkin aikaa, mutta kun sitä säilytettiin ompelukorissa, katsoin, että tyttö ei puhelinta tarvitse.

Joskus kuulee vanhempien huokaavan nuoriensa puhelinlaskujen kanssa. Alun alkaen muistutin kaikkia siitä, että perheessämme menee rahaa puhelinlaskuihin ja internetyhteyksiin parisen sataa kuukaudessa. Summa ei johdu siitä, että täällä höpistäisiin ummet ja lammet puhelimessa, vaan siitä, että tavallisesti puhelinlaskuja tulee 9 ja internetlaskuja kaksi.
Ilokseni olen huomannut, että enemmän kuin kohtuullisia on lasten puhelinlaskut.
Eilen tuli yhden ison tytön lasku neljältä kuukaudelta. Laskun loppusumma oli hiukan yli 8 euroa. Isoilla pojilla lasku tulee keskimäärin 2-3:n kuukauden välein ja on reilusti alle kymmenen euron.
Mitään haksahduksia ei ole kellekään vuosien varrella sattunut, että olisi päässyt lipeämään joku pyörryttävä lasku. Alkukesästä yhdelle tytölle napsahti kahdelta kuukaudelta 30:n euron lasku ja hän oli siitä niin kauhuissaan, että naama kalpeni. Hän oli muutaman viikon aikana tekstaillut muualla asuvan kaverinsa kanssa ahkerasti. Sovimme, että laskua hyvitetään muutaman tunnin ylimääräisillä kotitöillä. Tyttö teki työt viikossa ja sen jälkeen ei ole vielä seuraavaa laskua edes tullut.

Lasta tai nuorta, jolla ei niin kovin montaa kaveria ole, olen jopa kehoittanut soittelemaan ahkerammin.  Omat puheluni ovat kyllä voittopuolisesti asiapuheluja. Viime aikoina olen ihan pakottanut itseni soittamaan vanhemmilleni ilman mitään asiantikkua. Kuulumisien kyseleminen olisi kyllä riittävän tärkeä asia soittamiselle.

7 kommenttia:

 1. Meillä oli sovittu lasten kanssa, että maksaamme määrätyn summan ja jos sen yli menee he maksavat omista tienesteistään. Vanhimmat saivat kännykät 15 vuotiaina ja nuorin 12 vuotiaana. Nuoemman lasku on enää meidän kontolla ja se on n. 15 e kuussa. Rahankäytön on opettanut lapsillemme Vaari hän kun osaa käyttää sitä tarkasti...Mammeli sen sijaan OSAA nimenomaan KÄYTTÄÄ rahaa;)

  VastaaPoista
 2. Onpa maltilliset puhelinlaskut. Aika monilla nuorilla on puhelimissa saldorajoitus ja sitten lainataan kaverin puhelinta kun omasta on saldo nollilla. Meillä oli markka-aikaan perheen puhelinlasku noin 500 mk kahdelta kuukaudelta. Nykyisin oma puhelinlasku on suunnilleen 20 eur kuukaudessa. Minulla on ns sunnuntaipuhelut ja höpisen siskoni kanssa sitten sunnuntaisin sellaiset tunti, puolitoista.
  Olen huomannut, että monet tuttuni puhuvat lyhyesti kun itse soittavat tai antavat puhelimen vaan pirahtaa ja odottavat että minä soitan takaisin. Sitten kyllä löpistään vaikka tunti. Viimeksi tällä viikolla oikein harmitti kun tuttavani oli soittanut vastaajaan useamman viesti "soita", "odotan soittoasi". Kun soitin niin ei sitten ollut mitään asiaa, vaan joutavaa löpinää kauppareissuista sun muuta, kolmen vartin verran. Joskus olen sanonut, että akku loppuu kohta ja sitten hetken päästä pistänyt puhelimen kiinni.

  VastaaPoista
 3. Sirkku. Mitä sinä syötät niille lapsillesi, kun ne on niin kunnollisia????? Kerro heti, niin laitan omani samalla kuurille!!!! ;D

  Meidän kaikilla lapsilla on kännykät (ikää siis lapsilla 10v, 12v, 14v ja 16v). Keskimmäiset on poikia, joilla on välttämätöntä olla saldorajat (ja se on niinkin surkea - poikien mielestä - kuin 10€). Isolla tytöllä on joku 1000 viestin tekstaripaketti, joka YLITTYY säännöllisesti.. järkyttävää!!! Pienimmän laskut on tosi iisejä, ihan muutama euro kuussa.

  Kännykkä lapsella on hyvä ja huono asia. Ilmankin kai voisi olla, vaikkakin nykyään tuntuu, että se liimautuu joidenkin yksilöiden käteen kiinni.. kuten meillä kaikkien muiden paitsi kuopuksen.. Inhoan sitä, että koko ajan pitäisi saada uudempi, parempi, kaiken maailman nettiyhteydet jne.. Minusta puhelimen virka on olla puhelin. Tekstaritkin on ok. Meillä on kaikilla lapsilla kaikki mahdolliset estot puhelimissa - en aio maksaa yhtäkään järkyttävää laskua mikä on pilamielessä soiteltu sinne sun tänne linjoille.. enkä halua, että lapset pääsee puhelimillaan nettiin.

  Silti on hyvä, että lapsilla on kännykät, ainakin täällä, kun kaverit ei asu ihan vieressä.

  VastaaPoista
 4. Hih, pitää vielä kommentoida, että minäkin olen joskus jonkun kanssa käyttänyt tuota "akku loppuu"-temppua..

  VastaaPoista
 5. Hih, itse lukeudun niinhin jotka soittavat kun on pakko asiaa. Puhelinlaskut kertyvät siis lähinnä kuukausimaksuista. ;D

  Veikkaisin että useimpien nuorten suuret puhelinlaskut kertyvät niistä "huijaus" firmoista - eli nuori tilaa jonkun soittoääneen puhelimeen ja liittyy samalla kerhoon mistä saa tilata niitä uusia soittoääniä sillä kuukausimaksulla, mikä veloitetaan suoraan puhelinlaskusta - vanhemmat eivät yleensä heti huomaa tätä ja niitä on vaikea jäljittää ja peruuttaa tilauksia... :/

  VastaaPoista
 6. Minulle yksi kaveri lähettää sellaisiakin tekstareita kuin: "Kohta ottaa läväri!!!" ja jotkut lähettelee joitain typeriä kiertoviestejä "lähetä tämä viidelle niin tapaat huomenna ihastuksesi" tms.

  Äiti on varmaan unohtanut, että minulle tuli joskus neljännellä luokalla 40e lasku. Siitä tuli äitiltä pieni nuhtelu, mutta täytyypi sanoa, että laskuttajalla on täytynyt käydä virhe, koska olin lähettänyt n. 120 tekstaria ja soittanut vajaan tunnin yht. + kk-maksu. Yksi tekstari maksaa minulla noin 7senttiä eli 120 maksoi 8,40e. Mutta mitäpä sitä enään perimään rahoja takaisin.

  Äiti, oliko se minun lasku, se neljän kuukauden? Tuntuu, että olisin hirveästi soitellut ja tekstaillut, mutta laskua ei ole kuulunut.

  VastaaPoista
 7. Ei se sun lasku ollut. Siis monen kuukauden lasku sullekin tulossa. Kyllä säkin nyt voisit soitella vähän enemmän...

  VastaaPoista