torstai 4. elokuuta 2011

Taas mamma marisee

Nyt en marmata mustikoista. Marmatan silti.
Miehenihän on tunnetusti innokas tarttumaan tarjottuun ylityöhön. Hän sanoikin juuri, että "mitä enemmän ajaa, sen parempi tuntuma työhön on".
En väheksy matkustajaturvallisuutta, en kuljettajan työturvallisuutta ja työn vastapainona täytyy olla riittävästi lepoaikaa. Miehen työpaikalla lakisääteisistä lepoajoista pidetäänkin tiukasti kiinni.
Mutta se, mitä vastaan nyt marisen, on päättäjän päätös, että miehelläni on kollegoittensa tavoin lain mukaan mahdollisuus tehdä 250 tuntia vuodessa ylitöitä. Erillisestä anomuksesta yhtiö voi saada loppuvuodelle 80 lisätuntia miestä kohden ylityöresursseja, jos töiden hoitaminen sitä edellyttäisi. Tänä vuonna tuota lisätuntimäärää ei näillä näkymin aiota anoa, kun työlle riittää tekijöitä muutenkin.
Miehelläni on nyt, kun tätä vuotta on jäljellä  viisi kuukautta, mahdollisuus tehdä ylitöitä 40 tuntia. Käytännössä se on neljä työpäivää.

Jos mieheni olisi maatalousyrittäjä tai tekisi töitä omassa metsässään, ei kukaan tai mikään estäisi häntä tekemästä työtä niin paljon kuin jaksaa ja huvittaa ja perheen elättamiseksi tarvitsee. Olen siis hiukan protestimielialalla, koska nyt mieheni joutuu käytännössä virumaan kaksi päivää viikossa "jouten" kotona koko loppuvuoden. Olisihan hänellä toki mahdollisuus tehdä sivutuloverokortilla töitä vapaapäivinään, mutta noin vanhalle miehelle uuden työpaikan nappaaminen noine fyysisine rajoituksineen ei liene helppoa eikä edes järkevää.
(Mies loikoo parvekkeen sohvalla ja näyttää siltä, kuin hioisi strategiaa pullojenkeruubisnesten laajentamiseksi. Hänen kahden yön kotiintulokierroksen pullosaldo oli viittä senttiä vaille 20e. Ei turha raha ollenkaan.)
Mielestäni tuo keskimäärin 25:n työpäivän suuruinen ylityökiintiö on niin naurettavan vähän, että en käsitä sen perusteluja ollenkaan. Jos päätös on työpoliittinen siinä määrin, että pyritään jakamaan työtä mahdollisimman monelle, on se tietysti oiva ratkaisu. Mutta mieheni työpaikalla, missä ajoittain kärsitään työvoimapulaa, ei tuokaan perustelu tunnu oikeutetulta.
Mamma vain vääntelee käsiään ja mies näyttää siltä, kuin ei saisi tehdä tarpeeksi töitä.
Mikäs siinä sitten. Paneudutaan miehen vapaapäivinä vaikka parisuhteen hoitoon. Kyllä kai sekin ylitöistä käy.

(Miehen puhelin soi juuri parvekkeella. Tarkastaja pyytää huomenaamuksi kuudeksi tunniksi ylitöihin. 40-6= 34 eli 34 tuntia jäljellä huomisen jälkeen...
Tirtetta pääsee isin kanssa istumaan kierroksen linjan 15 kyytiin. Mies käy varmistamassa kyydissä istumalla, ettei linjaan ole tullut muutoksia sitten viime ajelun. Huominen on siis sitä 15:a.)

6 kommenttia:

 1. Eikös hoitoalalla olis tuuraajan paikkoja, kai yksi mies voisi kotihommia jonkun päivän hoitaa, kun ei ole edes vaippaikäisiä kotona. Meinaan, jos lisätuloja kaipaat. Toisaalta parisuhdetta on hyvä pitää yllä, mekin tänään miun vapaapäivänä...

  VastaaPoista
 2. Villiviinille kiitos!

  Anonyymi: Kunhan vanhimman tyttäreni työt alkaa, minulla on kaksivuotias lapsenlapsi arkisin hoidossa. Ja todellisuudessa mieheni ei selviäisi kahdeksan koululaisen kouluunlaittamisesta...eihän hän edes tiedä, mikä lukujärjestys keittiön ovissa on kenenkin ja kuinka paljon ennen koulun alkua täytyy lähtijä herättää. Hän siis ei ole koskaan hoitanut niitä juttuja. Toistaiseksi jo pelkästään nämä kaksi syytä estää minun keikkailun työmarkkinoille + se, että käyn kolmesti päivässä kurkkaamassa naapurin tätiä, onko hänellä kaikki hyvin ja lämmittämässä hänelle ruokaa.
  Ratkaisumme ylityöttömään elämään on menojen suhteuttaminen tuloihin eli: suu säkkiä myöten!

  VastaaPoista
 3. Vähän veikkaan että kyllä työnantajalle taitaa tulla hätä käteen ellei teidän isännäle haeta lupaa sille extra 80 tunnille. Kuka sitten lähtee luhyellä varoajalla kuskaamaan matkustajia? T.päkkänä

  VastaaPoista
 4. Anteeksi, mie tyhmä en tietenkään voi ison perheen ongelmia täysin käsittää. Tosin kuuskytluvulla jouduin itsestäni huolta pitämään kymmenvuotiaasta lähtien kouluun herättämisen osalta. Asuin silloin jossain vuokrahuoneessa toisten nurkissa,jossa ei kukaan ollut kiinnostunut miun menemisistä. Tiedän jälkeenpäin, etten olisi voinut omaa lastani milloinkaan samoihin olosuhteisiin laittaa. Mutta tuntuu kuitenkin yliampuvalta joidenkin osalta jättää lastensuojeluilmoitus viisitoistavuotiaan yksin jäämisestä kotiin viikonlopuksi.

  VastaaPoista
 5. Yrittäjän vaimona tiedän että sanomasi on ihan arkea. Ei kukaan valvo tekeekö yrittäjä töitä vuodessa kukin minkäkin verran, ylityö on käsitteenä jo ihan mahdoton, samoin työaika. Ei kukaan valvo että tulee pidettyä lakisääteiset tauot ja lomat. Onneksi on sitten vaimo joka vähän valvoo :DD
  Tosin täytyy olla kiitollinen omasta miehestä joka pitää työajat ja lomat. Aina töissä oleva yrittäjä, perhe ja paljon töitä vaativa talo olisi mahdoton yhdistelmä.
  Toivottavasti miehesi bussifirma tulee vielä toisiin aatoksiin ylitöiden jatkon hakemisesta.

  VastaaPoista