keskiviikko 31. elokuuta 2011

Taloa puretaan

Olinhan uutisen jo lukenut Ruoholahti-lehdestä, mutta unohtanut, mitä se käytännössä tarkoittaa.
Aamulla kun menimme pojan kanssa bussilla Lauttasaareen hammaslääkärireissulle ja bussi ajoi Salmisaaren Kuntotalon ohi, alkoi kurkkua kuristaa. Kaivurit jyräsivät lasten entisen koulun tontilla taloa silpuksi, rikkonaiset ikkunat saivat mukana olleen pojankin säpsähtämään.
Kuntotalo on yksi entisistä Alkon rakennuksista Salmisaaressa. Alkon jälkeen talossa on ollut välillä Salmisaaren ala-asteen koulu, välillä muita remontissa olevia kouluja evakossa. Usean vuoden ajan ruoholahtelaiset ja muut lähiseudun asukkaat saivat nauttia talossa olevasta uima-altaasta.
Minulle talo tuli tutuksi, kun useampi lapsistamme kävi koulua talon jykevissä tiloissa.
Me kaikki, niin vanhemmat, lapset kuin koulun henkilökuntakin, ihastelimme talon toimivia, kodikkaita tiloja. Vaikka taloa ei alunperin oltu suunniteltu lähimainkaan koulukäyttöön, remontoiduista tiloista tuli hyvä koulu.
Sen huomasi myös hyvin pian taloon astuttuaan, että talo oli "terve".

Nyt siis talon ja tontin omistaja purkaa meidän mielestämme upean talon ja rakentaa paikalle 6000:n neliön toimistokiinteistön. Uuteen rakennukseen muuttaa Talentum.
Kun aikoinaan Ruoholahdesta hävisi kuuluisa Lepakko ja Kaapelitehtaan ympäristöstä monta kiehtovaa rakennusta, katselimme muutosta vähän kaihomielellä. Kuntotalon repiminen maan tasalle sattuu jo melkein sydänalassa.
En tiennyt olevani vanhojen rakennusten suhteen näin konservatiivinen.

3 kommenttia:

  1. Kirpaisee tuollainen, kuvittelisin että enää ei harrasteta mitään innokasta purkamista taloille joissa ei ole mitään vikaa hometta jne. Vanhoissa taloissa vaan on tunnelmaa jota uuteen taloon ei voi saada.

    VastaaPoista
  2. ei voi olla totta,Lepakkoko on kans purettu pois?Kurjaa,ne vanhat kunnon talot saa nyky-rumilusten tieltä kyytiä:(

    VastaaPoista
  3. Tampereella Kaukajärvellä purettiin juuri monta 80-luvulla rakennettua opiskelija-asuntosäätiön kerrostaloa, koska tuli halvemmaksi purkaa ne kuin saneerata kuulemma. Tien toisella puolen on tyhjää huru mycket, ja tähän purettujen talojen paikalle tulee mikäs muukaan kuin ostoskeskus. Järki hoi, älä jätä. Ei ymmärrä tätä purkamis- rakennus- ja tiukkaanahtamisbuumia.

    VastaaPoista