torstai 18. elokuuta 2011

Uhkarohkea yritys

"Elämää luonnossa"- blogin Sylvi teki eilen Sulonsa kanssa lihapiirakoita. Katselin kuvia ja muistui mieleen lapsuuden Norjan matka, kun Altassa leirintäalueella istuin kumisaapaspussin päällä ja söin äidin evääksi tekemiä lihapiirakoita. Sen koommin ei äitini niitä tehnyt, sen koommin en ole kotonatehtyjä lihapiirakoita syönyt.
Meille helsinkiläisille, satunnaisille lihapiirakansyöjille leipomo Eromangan piirakat ovat kaikkien lihapiirakoiden esiäiti. Sellaisia minun ja mieheni mielestä niiden kuuluisi olla.
Koska minulla ei vielä tänään ollut hoitolasta ja tarvikkeitakin urakkaan löytyi kotoa, ajattelin, että yritän, katsotaan mitä tulee. Ikimaailmassa en ole itse lihapiirakoita tehnyt, rasvakattilan ääressä munkkienkin takia seison äärimmäisen harvoin.
Hain kaupasta vielä öljypullot ja toisella reissulla talouspaperin, kun en viitsinyt valuttaa piirakoita vessapaperin päällä. Käväisin vielä pullatädiltä kysymässä, onko hänellä hommasta kokemuksia. Eipä ollut, mutta kuulin hänen vielä viime viikonloppuna keränneen 40 litraa mustikoita.

Jos joku rohkea hommaan tarttuu, kannattaa tarkista, että reikäkauha löytyy kotoa. Olisi paljon helpompaa onkia piirakoita reikäkauhalla, kuin kahdella kapustalla. Jos aikoisin useammin harrastaa piirakoiden paistamista, työ vaatisi tuotekehittelyä. Lihan maustamiseen ja olomuodon mehevöittämiseen voisi paneutua paremmin. Pyöritin piirakat syvän lautasen reunalla kiinni ja pelkoni täytteiden pursumisesta öljykattilaan osoittautui turhaksi. Lautasen reuna nipistää piirakkataikinan tiukasti kiinni.
Jouduin keskeyttämään homman välillä ja kun tulin takaisin, taikina oli ehtinyt hapantua. Uusi taikina piti tehdä, ennenkuin pääsin jatkamaan hommaa.

Jos Sylviltä ja Sulolta homma sujuu rutiinilla, minulta tämä tuhertaminen vei puoli päivää. Hyviä ovat, vaivan arvoisia, mutta täytyy tekijällä olla paljon henkisiä voimavaroja ja sukkelat sormet.
Sekin harhaluulo tuli oikaistua, että lihapiirakat eivät suinkaan ole "kamalan rasvaisia". Jos ne paistetaan riittävän kuumassa öljyssä, öljy ei imeydy puolitoista senttiä taikinan sisään ja tee piirakasta raskasta rasvaluttosta. Omien piirakoitteni täyte olisi saanut olla jopa rasvaisempaa, koska käytin naudan paistijauhelihaa ja se tuntuu kuivakalta lihapiirakassa.

No, oppia ikä kaikki. Kun paistoöljy jäähtyy, pullotan sen ja joskus kuukauden kuluttua paistan munkkeja samassa öljyssä.

11 kommenttia:

 1. Oi, mun äiti leipoi paljon, pullat, kakot, piparit, munkit ja noi lihapiirakat - järkyttävän hyviä !!!
  Tässä mein tien toisella puolella toimi aikansa kotileipomo, niilläkin oli hyviä lihapiirakoita, aika tyyritä vain olivat, sikseen hyvä että leipomo muuttikin keväällä kauemmas, säästyy rahat ja välttyy kaloreilta.

  VastaaPoista
 2. Kuten sanoit, oppia ikä kaikki...☺
  Ensi kerralla olet jo paljon Taitavampi.

  VastaaPoista
 3. Mä luulen, että se ensi kerta on kymmenen vuoden päästä...

  VastaaPoista
 4. :D Kyllä se ensi kerta sieltä tulee ja sitten sujuu suit sait, koska olet varannut reikäkauhat sun muut tarveaineet jo etukäteen :) Itse teen lihapiirakoita välillä, jos pojalle on tulossa monta kaveria kylään. Kaupan piirakat ei ole omatekoisten jälkeen enää mistään kotoisin ;)

  VastaaPoista
 5. Mies hankki meille Tefalin rasvakeittimen, mutten aio opetella sen (enkä leipäkoneen) käyttöä. Mies toimikoon molempien koneiden pääkäyttäjänä jatkossakin. Suomilomallani söin Heinolassa taivaallisen hyviä lihapiirakoita kahvilassa, nimeltään "venäläinen lihapiirakka" olivat uunissa eivätkä rasvassa paistetut.
  Yritin googlailla reseptiä, mutten löytänyt. Sisällä kuitenkin oli jauhelihan ja riisin lisäksi suolakurkkua pieninä paloina ja fetaa.

  VastaaPoista
 6. Kyllä minäkin,Heljä, tänään kerran jos toisenkin ajattelin rasvankeitintä.
  Sen hankkimisessa on sitten se ongelma, että sitä ei malta olla käyttämättä.
  Meillä oli vähän aikaa joskus voileipägrilli. Onneksi meni rikki. Kaikki halusivat vain tehtailla valkoisesta paahtoleivästä rasvaisia herkkuja ja minä sain joka ilta pullasudilla putsata grilliä. (ihanahan se olisi...)

  Marika: täytätkö sinä lihapiirakat ihan perinteisellä lihariisillä? Minulle tuli tunne, että siihen täytteeseen täytyisi keksiä jotakin pysäyttävää, ainakin pekonisilppua rapeaksi paistettuna tekisi mieli lisätä.

  VastaaPoista
 7. Oi joi, tuli vesi kielelle! Anoppi joskus tekee itse lihapiirakoita ja ne on hyviä!

  VastaaPoista
 8. Tuttavani teki aikoinaan lihapiirakoita sekä omalle perheelle, että muille. Mieheni sai 50v lahjaksi 50 kpl lihapiirakoita eikä niitä muut saaneet syödä. Täytteenä lihiksissä oli jauhelihaa sipulia, riisiä, kananmunaa, ainakin. Syötäessä lihikset sitten halkaistiin ja väliin laitettiin itsetehtyä kurkkusalaattia. Että oli hyvää.
  Niitä muuten saattoi hyvin pakastaakin.

  VastaaPoista
 9. Niin työ tekijäänsä opetta.
  Älä anna periksi vaa yritä uudestaan.
  Me laitettiin sika- ja nautajauhelihaa.Ja puuroriisiä käytimme.
  Kaalipiirakoita voi myös tehdä samalla tavalla.
  Kerronpa sinulle miten Suoselleni kävi kun hän yllättäkseen minut v.75 minun ollessa koulussa, paistoi piparkakkuja.
  Luki reseptistä väärin piti olla 1.dl. vettä niin hän laittoi 1 liran vettä.
  Soitti sitten munulle kun mitä teen kun taikina on niin löysää, olen lisännyt jauhoja paljon enemmä kuin käskettiin mutta on vaan löysää.
  Kun tulin kotia niin yhdessä katsoin reseptiä millä oli tehnyt ja luin 1 dl. vettä. Voi että minä laitoin 1 litran.
  No lapset saivat tehdä piprkakkuja niin paljon kuin halusivat ja possumme saivat ne syödä. Kyllä possuilla oli hyvä joulu.
  Suloseni ei lannistunut vaan teki uudestaan ja on vieläkin tehnyt joka vuosi piparkakut lasen ja nyt lastenlasten kanssa.
  Jotenka onnea vaan seuraavaan lihapiirkka paistokseen.

  VastaaPoista
 10. Tekemällä oppii ja sitä täytettähän voi tosiaan tuunailla mieleisekseen :) Meillä käytetään muottina isompaa muovikippoa-tulee vähän isompia piirakoita :)
  Jos haluat kurkata meidän versiomme täytteestä, niin tässä linkki:

  http://jomihu.vuodatus.net/blog/1815695/lihapiirakoita/

  T: Miki

  VastaaPoista
 11. Voi, Miki! Kun mä katsoin niitä kuvia, niin tuli tunne, että noin täytyy sitten ensi kerralla tehdä...
  Mä olen ihan hulluna kaaliin. Ei tiedä, vaikka pieni erä täytyy kokeilla jonkun kaalitäytteen kanssa.
  Voi tai margariini saattaisi ollakin parempi taikinassa, laitoin tähän kokeiluerään öljyä. Jos teen munkkitaikinan, en siihen koskaan öljyä laita.
  Kiva kun kommentoit, löysin teidän blogin. Täytyy käydä tutustumassa tarkemmin.

  VastaaPoista