maanantai 21. helmikuuta 2011

Suutarin lapsen kenkäasia

Hoitajan lapsikin saa odottaa lääkäriinpääsyä.
Eilen illalla Tirtetta-parka yski hillittömästi yhdeksästä puoleenyöhön ja mikään ei auttanut. Eskarilainen heräsi yöllä tunnin välein yskimään. Kuume nyt oli suurinpiirtein jo tytöiltä laskenut.
Aamulla sitten heti kahdeksalta, terveysaseman auettua, soitan heille päivystysaikaa. Aika saatiin jo kymmenen korville ja ihan halukkaasti tytöt oli lähdössä. Varsinkin Tirtetta. Hän oikein uhkui intoa, että pääsee lääkäriin. Varmuuden vuoksi hän kysyi:
- "Porataanko minua siellä?".
Eskarilaiselle ehdotin tukan kiinnilaittamista, jotta lääkärin on helpompi katsoa korviin. Tirtetta polkkatukkansa kanssa oli huolissaan, mitä hänen pitäisi tehdä. Sanoin, että laittaa vain tukan korvien taakse, sitten kun lääkäri katsoo korvia.
Kylmä tietysti oli ulkona. Bussilla menimme menomatkan, mutta poistullessa vyötin tytöt taksin takapenkille, koska kolme kodin suuntaan menevää bussia huitaisi ohitse. Kylmä ilma sai tytöt yskimään kovasti.

Odotustilassa kumpikin istuui selkä suorana, kädet sylissä, hievahtamatta. Suuri into näkyi varsinkin Tirtetasta päällepäin. Hän asetteli hiuksiaan huolellisesti korvien taakse, niisti nenäänsä, oikoili ryppyjä vaatteistaan ja odotti kärsivällisesti vuoroaan. Lievää hilpeyttä olin näkevinäni kanssaodottelijoissa heidän seuratessa tyttöjen valmistautumista lääkärisedän tapaamiseen.
Eskarilaiselta löytyi ihan reipas korvatulehdus molemmista korvista ja keuhkoista kuului yhtä jos toistakin.
Tämä sama lääkäri on hoitanut meitä kohta viidentoista vuoden ajan ja tietää entuudestaan, että hoidan lasten yskät yleensä Ventolinen kanssa. Kolme päivää lääkitystä ja yskä yleensä antaa periksi. Nyt jostain syystä olin vain antanut lasten yskiä, mitä nyt yölliseen yskänärsytykseen olin antanut apteekin reseptivapaata yskänlääkettä, jonka tehosta en ole kovin vakuuttunut. Lääkäri kysyi, olinko antanut tytöille Ventolinea ja sanoin, etten ole, kun yskä ei ole vaikuttanut sellaiselta, että keuhkoputkia ahtauttaisi.
- "Kyllä sinä nyt voit antaa" lääkäri ohjeisti.
Tirtetta oli hyvin onnellinen, kun lääkäri vei meidät toimenpidehuoneeseen ja tonki pinseteillä Tirtetan korvat puhtaiksi. Häneltä ei korvista tulehdusta löytynyt, mutta keuhkoista kuului sen verran ylimääräistä, että Tirtettakin saa nyt muutaman päivän Ventolinea.
Influenssan jälkitauteina lääkäri oireistoa piti. Huomasin taas, että eipä tullut turhan takia tehtyä lääkärireissua.
Neljäsluokkalaisen pojan tilasta lääkäri sanoi, että jos nyt ei muutaman päivän sisällä nouse jaloilleen, voipi tuoda näytille. "Laiska olo" nimittäin jatkuu vielä pojalla.
Näyttäisi siltä, että lasten hiihtoloma on alkanut perinteisellä tavalla.

7 kommenttia:

  1. Mun vuoro tuoda lohtua:) Meilläkin sairastetaan lähes poikkeuksetta lomilla, hoidetaan yskät Ventolinella ja isi& pienin röhisseet ja yskineet viikon verran...

    VastaaPoista
  2. Meijänkin ainokainen sairasti aina lomilla, onneksi silloinkin harvoin. Ihaillen olen ison perheen äidin kirjoituksia lukenut, meille on suotu vain yksi.

    VastaaPoista
  3. Paranemista lapsille! Ja jaksamista äidille <3

    VastaaPoista
  4. Meillä on pienempi nyt ollut kolme päivää kuumeessa ja äiti on lomalla - kuinkas sitten. :( Öiset herätykset ahdistaa kyllä suunnattomasti (siis totta kai lapsen puolesta, mutta vähän siitäkin syystä ettei aina itsekään jaksaisi) ja ihmettelen mitä sä jaksat!? Oot kyllä sissi!

    Paranemisia pienelle väelle ja jaksamista äidille!

    Ja taas kerran sait hymyn huulille, vaikka aihe ei ollutkaan niin kiva.

    VastaaPoista
  5. Kiitos näillekin tytöille vertaistuesta (ja höpöhöpö): HYVISTÄ TOIVOTUKSISTA.

    Kunnon hoito alkoi jo tehota: viime yönä kuului enää satunnaisia yskähdyksiä ja vain kaksi lasta tuli valittamaan taudin kurjuutta.

    VastaaPoista
  6. Toivottavasti meillä ei enään lomalla sairasteta kun kyt on sairastettu puolitoistaviikkoa.
    Paranemisiin ja pitkää pinnaa vaikka sitä olen siellähuomannut olevankin.

    VastaaPoista