torstai 3. helmikuuta 2011

Voisi sanoa: ihan kotipankki!

Silloin tällöin kuulee tutuilta kommentteja, kuinka tyytymättömiä he ovat oman pankkinsa toimiin. Milloin asiakaspalvelussa on toivomisenvaraa, milloin joustavuudessa, milloin vikaa missäkin.
Koska raha-asiat näyttelevät elämässämme vaihtelevankokoista roolia ja koskettaa jokapäiväistä elämäämme, tekee mieleni kertoa teille tämänpäiväisestä pankkikokemuksestani.
Vanhempani avasivat minulle tilin Kangasniemen Osuuspankkiin, kun olin kuukauden ikäinen. Isäni ja isoisäni ovat olleet kyseisen pankin asiakkaita. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 103 vuotta Kangasniemen Osuuspankin perustamisesta.
Nykyään olen pankin jäsen ja hoidan kaikki perheen raha-asiat puhelimitse tai koneella, vaikka pankin konttori sijaitsee 300km:n päässä. Jos allekirjoituksia tarvitaan, ne hoituu faksaamalla tai papereita postittamalla. Kotipaikkakunnalla käydessäni käyn tervehtimässä pankin tuttua henkilökuntaa, vaikkei minulla mitään varsinaista pankkiasiaa olisikaan. Henkilökunnalla näkyy olevan sellainen tapa, että kerran pankkiin töihin päästyään, sieltä lähdetään vain vanhuuseläkkeelle.
Olen aina saanut iloista, asiakaslähtöistä, avuliasta ja kyllä vain, myös tarpeitteni mukaista palvelua (lue: lainaa tarvittaessa, maksujärjestelyjä tarvittaessa).
Kun koululaisena asioin pankissani, sain ihan tasavertaista kohtelua kuin samassa jonossa seisoneet varakkaat aikuisasiakkaatkin.

Eilen huomasin ihan järjen tasolla, että maaliskuun alussa yksi lapsista varttuu iällisesti siihen vaiheeseen, että lähes 200e napsahtaa lapsilisistä pois. Tein Kelan laskurilla laskelmaa, kuinka paljon kyseinen, toisella paikkakunnalla opiskeleva lapsi saa opintotukea. Tulos oli tyly: eipä yhtään. Ei myöskään kotona asuva lukiolaislapsi saa yhtään opintotukea.

Kun aikoinaan allekirjoittelin kotipankissa lainapapereita, tuttu virkailija muistutti ainakin kolmeen kertaan tunninmittaisen tapaamisemme aikana, että koskaan ei saa ottaa liikaa stressiä lainan takaisinmaksueristä. Jos alkaa tuntua liian raskaalta, täytyy soittaa ja kertoa huolensa. Tokihan lainaa ottaessa suhtautuu takaisinmaksuun niin, että mahdollisimman pian haluaa maksaa takaisin.
Tänä aamuna, ensin kysyttyäni toimenpiteelle lupaa lainan takaajilta, soitin pankkiin tutulle virkailijalle.
Hän hoiti asian niin, että kuukausierää hieman rukattiin alaspäin. Kun ehdotin koko lainan uudelleenjärjestelyä, hän sanoi, että "pohditaan sitä viimeistä erää sitten kahden vuoden kuluttua, kun asia tulee ajankohtaiseksi."
Jos sanotaan, että menin sanattomaksi, ollaan aika lähellä totuutta. Olinhan varautunut ihan työlääseen neuvottelu-allekirjoittelurumbaan. Lausuin hyvin kiitollisena "kiitos suuresta avusta", koska oloni huojentui huomattavasti.
Virkailija myös uskoi sanaani, että lupa toimenpiteeseen oli takaajilta saatu. Sanoin vielä, että takaajat tulevat tänään käymään konttorissa, että jos sinulla on heille asiaa tämän johdosta, nykäise hihasta.

Yhteenvetona todettakoon, että jos joku lukijoista on elämäntilanteessa, että vertailee pankkien lainoja ja pyytää tarjouksia, laittakaapa ihan kurillaan tarjouspyyntö Kangasniemen Osuuspankkiin. Yllätytte korosta ja viimeistä piirtoa myöten täydellisestä asiakaspalvelusta. Tällä pankilla on kunnan vilkkaan kesäloma-asutuksenkin takia hyvin laaja asiakaskunta kunnan rajojen ulkopuolella.

4 kommenttia:

  1. Meillä sama tilanne maaliskuussa, tipahtaa aika iso lovi lapsilisiin eikä opintotukea vanhin lapsista saa senttiäkään. On muuten niiiin totaalisen väärin ettei tuossa oteta perhekokoa mitenkään huomioon. Sillä oli ne tulot pienet tai isot, niin on sillä merkitystä onko perheessä 1, 4 vai 13 lasta.

    Meillä on toisen merkkinen pankki josta hyviä ja huonoja kokemuksia. Huonojen takia vaihdetaan varmana heti kun liitto pankin kanssa päättyy joskus hamassa tulevaisuudessa :))

    VastaaPoista
  2. Mullaki oli lapsuuden pankissani pitkään tili,nykyään se on jouduttu lakkauttamaan.Mutta...5v toisessa pankissa riitti siirtymään takaisin osuuspankin jäseneks,enkä varmasti vaiha toiseen.:)henkilökohtaista palvelua saa vaikka kaupan hyllyjen välissä,itse pankinjohtajalta,suurperheen äiti hänkin;)

    VastaaPoista
  3. Tuo pankkisuhde on tärkeä asia, miten eletään ilman pankkia?

    Näillä pienillä maalaipaikkakunnilla on se suuri etu että pankissa jokainen tuntee asiakkaat.

    Olen asunut kohta 10 vuotta täällä, nyt jo on samanlainen suhde omaan pankkiin.

    Kampaajaan, gynekologille ja pankkiin jos on kestävä ja luottamuksellinen suhde, elämä hymyilee! :)

    VastaaPoista
  4. Ihan totta puhut. Miulla on kolmas laina kuntamme pienen pienestä pankista. Samasta pankista mulla oli laina jo, kun entisen mieheni kanssa ostettiin ensimmäinen koti, kerrostaloasunto Töölöstä. Pankkiin päädyimme silloisten appivanhempieni suosituksesta, heillä on aina laina-asiat hoidettu kyseisessä pankissa.
    Joustavuus ja lainaehdot ovat täysin toista luokkaa kuin isoissa pankeissa. Olen monelle ystävälle suositellut juuri tätä "omaa" pankkiani, kun tuskastuvat välillä omiin pankkeihinsa. Lainan saa helposti ja soittamalla selviää moni tärkeäkin asia, aina ei ole tosiaan pakko olla paikanpäällä. Uskon että ihmiset tulevaisuudessa kiinnittävät huomiota juuri henkilökohtaiseen palveluun ja pankin joustavuuteen laina-asioissa.

    VastaaPoista