perjantai 16. lokakuuta 2015

Lähiruokaa parhaimmillaan Roinilan lihatilalta

Meidän yhdeksäsluokkalainen on saanut olla tämän viikon työharjoittelussa Roinilan tilalla.
Olen täällä joskus aikaisemminkin maininnut peltojemme vuokraisännän lihatilasta.
Seuraavasta linkistä pääset katsomaan mielenkiintoisen esittelyvideon Roinilasta: https://www.youtube.com/watch?v=bkVspKEKek0

Kangasniemeläiset ovat aika etuoikeutetussa asemassa, kun voivat ostaa lihatuotteensa oman paikkakunnan kasvattajalta. Roinilan Aromiliha Oy on tilan raaka-aineita käyttävä lihanjalostamo, jonka makkarat ja muut lihajalosteet ovat perheessämme jatkuvassa käytössä. Loppuvuoden tavoitteksi olen asettanut jokaisen Aromilihan tuotteen ostamisen ja testaamisen. Varsinkin grillattavien makkaroiden kohdalla meillä on jo käynyt niin, että ruokakaupan entiset suosikkimakkarat ovat alkaneet maistua valjuilta ja mitäänsanomattomilta, kun Roinilan maut ovat vieneet voiton. "Roinilarock" tuli ykkössuosikiksi sen jälkeen, kun huomasin sitä Lapasniemen tilamyymälässä. Paikallisen S-marketin Roinilavalikoimiin kyseinen chilijuustomakkara ei ole vielä kuulunut.

http://personal.inet.fi/yritys/saparosoppa/   Tämän linkin takana on Roinilan tilan kotisivut.

Yhdeksäsluokkalaiselle pääkaupungin kasvatille työt lihatilalla ovat olleet mielenkiintoista vaihtelua koulunkäyntiin. Uskoisin, että myös alkuperäinen työharjoittelun tarkoitus - päästä näkemään ja tekemään erilaisia töitä - on täyttynyt. Ainakin poikamme mielenkiinto maatilan töihin on nyt herätetty kaikkien aistien kautta. Hengityssuojaimen käyttökin taisi sikalassa jäädä, kun elävän elämän tuoksut ja hajut tulivat tutuiksi. Nuoremmat sisaruksetkin elättelevät toiveita, että aikanaan omalla tet-jaksollaan pääsisivät samaan paikkaan töihin.

Maataloustuottajien elämä ja yrittäminen on tänä päivänä vaikeampaa ja stressaavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Toiminnan suunnittelua, kehittämistä ja laajentamista vaikeuttaa koko alan muuttuminen ennalta-arvaamattomaksi. Täytyy koko ajan olla varautunut kaikkeen ja päättäjien lupauksiin ei auta mitään rakentaa. Ihmettelen maaseudun yrittäjien - niin lihatilallisten, maitotilallisten, viljelijöiden kuin muidenkin alalla työskentelevien - rohkeutta ja sitkeyttä. Kukaan meistä ei kiistä sitä, että on tärkeää saada ruokaa omasta maasta.

Edelleenkin me rukoilevat ihmiset voimme pyytää Jumalan siunausta maamme viljelijöiden elämään. Rukoillaan suotuisia säitä, terveyttä maaseudun yrittäjille, terveyttä ja hyvää kasvua heidän kasvattamilleen eläimille.
Meidän perhe sulkee esirukouksiin koko Roinilan väen, Leenan ja Heikin ja tyttäret perheineen. Samoin pyydämme varjelusta kaikille tilan työntekijöille. Ja terveyttä ja hyvää kasvua eläimille.

4 kommenttia:

  1. Kyllä me mökkihöperötkin kesällä ahkerasti lihakaupassa vierailemme. Itse olen kyllä ne tuotteet, joissa oli natriumglutamaattia, jättänyt ostamatta. Lieneekö enää lisäaine käytössä. Siis naturellina enimmäkseen kaikenlaista muuta.

    VastaaPoista
  2. Samanlainen tilanne se on kaikkialla muuallakin työelämässä.

    Minusta maatalaoustuet ovat kyllä niitä suojatuimpia valtion menoja. Ihan vertailun vuoksi, Ruotsi ei maksa lainkaan kansallisia tukia, ainoastaan EU-tuet - ja silti siellä on maataloutta, käsittääkseni ihan samoilla leveysasteilla kuin meillä. Ja jos maailmalla ajelee maalla, niin kyllä suomalaisella maatilalla näkyy se, että investointeja on tehty tiheään tahtiin. Ehkä järjestelmä kannustaa siihen.

    Mielummin tietysti maksaisi maatalousyrittäjälle suoraan kuin verotuksen kautta tukia. Ei se systeemi mielekäs ole.

    VastaaPoista
  3. Lähiruoka on fiksu valinta kaikin tavoin.

    VastaaPoista
  4. voin arvata sen tunteen,minkä työ-harjoittelu poikaan on saanut :)

    VastaaPoista