sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Lautakankaan maa-artisokkakeitto

Pihahommien lomassa löysimme nuorimmaisen kanssa (hänen nimeään ei kuulema enää saa mainita täällä) puputarhojen vierestä puskan maa-artisokkaa. Kumpikaan meistä ei ole juurikaan maa-artisokkaa maistanut - minä joskus lusikallisen naapurin mummon luona.

Kovin vaivalloisesti oli artisokat kasvaneet, mutta nostimme niitä parin kourallisen verran. Keittiössä huuhdoin enimmät mullat pois ja jätin mukulat veteen siksi aikaa kun ehdimme keiton laittoon. Nuorimmainen luki sillä aikaa koneelta, mitä maa-artisokasta kerrottiin. On kuulema ollut varsinkin intiaanien suosima raaka-aine. Tottumattomalle käyttäjälle voi aiheuttaa ilmavaivoja.
Muistelen naapurin mummon syöneen artisokkaa vatsan toimintaa parantaakseen.

Iltaherkuksi keitin kuoritut artisokat keitoksi. Sen verran hyvää keitoksesta tuli, että blogin virkistämiseksi täytyy "luomamme" resepti jakaa teillekin.

Lautakankaan maa-artisokkakeitto

kaksi kourallista hyvin pestyjä ja kuorittuja maa-artisokan mukuloita
4 dl vettä
vajaa puolikas kasvisliemikuutiota
2 rkl Creme Bonjour valkosipuli -tuorejuustoa

Kiehauta pilkkottuja artisokkia liemikuutiolla maustetussa vedessä muutama minuutti. Soseuta tehosekoittimella, lisää tuorejuusto.

Emme tarkoituksella maustaneet keittoa, koska halusimme keiton maistuvan maa-artisokalle.

5 kommenttia:

 1. Jätä loput mukulat vielä kasvamaan ja kaiva ne vasta keväällä maasta. Keiton lisäksi aika ihanaa on vuoka, jossa keitettyjen maa-artisokkaviipaleiden päällä on maitokastike plus juustoraastetta. Kuoriminen on helpompaa kypsistä mukuloista. - Ja tätä kasvia ei varmaan atomipommikaan tapa, paitsi vesi- ynnä muut otukset. Meillä on nyt koeviljelyssä erä 2, mutta avaan penkin tosiaan vasta keväällä.

  VastaaPoista
 2. no voi että,enpä oo koskaan tuota kasvista käyttänytkään :) ehkäpä vois vaikka kokeillakin ;)

  VastaaPoista
 3. Olen kai kerran maistanut naapurissa, mutta siitä on aikaa.
  Vai on siellä myrskynnyt. Tänne ei myrsky onneksi ylettynyt.

  VastaaPoista
 4. Kiitos reseptistä. Erilainen kuin omani ja vaihtelu virkistää, joten kokeiluun menee.

  Aurinkoista päivää! :)

  VastaaPoista
 5. Ilmavaivat on aika understatement niille kouristuksille, joita saan maa-artisokista. Ja yleensa mahani kestaa mita vaan!

  VastaaPoista