keskiviikko 3. elokuuta 2011

Korvapuustit

Jos epäilet, että pullanleipomistaidoissasi on jotakin vikaa, kun pulla ei maistu hyvältä, ei vika todennäköisesti ole sinussa tai taidoissasi, vaan vehnäjauhoissa.
Ajoittain ärhäkästi mainostetusta Sunnuntai-jauhosta ei saa hyvänmakuisia leivonnaisia millään. Edes lettutaikinaan ne jauhot eivät mauttomuutensa ja liian hienon jauhatuksensa vuoksi sovellu. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ostaa jauhojasi pienestä paikallisesta myllystä, valitse kaupasta jotakin muuta kuin "valtamerkkiä".
Esimerkiksi "Emännän vehnäjauho" on lähes mainostamaton, vaatimaton jauhomerkki, mutta jauhot ovat erittäin käyttökelpoisia kaikkeen tarkoitukseen.
Itselläni nyt menossa oleva jauhosäkki näyttää olevan Virtasalmen Viljatuote Oy:n leivontakarkeaa vehnäjauhoa.
Pullakin näistä jauhoista leivottuna maistuu vehnältä, maukkaalta, viljaiselta. Jauhojen leivontaominaisuudet ovat erinomaiset. Sitko tulee sopiva, eivätkä jauhot turpoa yllättävästi taikinanteon aikana. Lettutaikinassa jauhot turpoavat puolessa tunnissa ja hyvä vehnän maku löytyy myös silloin.
Valmistusprosessissa ei ole käytetty askorbiinihappoa säilyvyyden parantamiseksi tai jauhonparanteita. Siksi jauhon kierto jauhatuksesta kuluttajan käyttöön on nopea. Tämäkin jauhosäkki on ostettu suoramyynnistä.

Korvapuustit on niin perinteinen kahvileipä, että sen suosio ei notku. Kuka hyvänsä vastaanottaisi ilomielin tuliaisina pussillisen lämpimiä korvapuusteja. Naapurit ilahtuvat aina lämpimäispullasta. Pullataikinaakaan ei kannata tehdä  ihan säveltämällä, jos haluaa tuloksen olevan täydellisen. Varsinkin, jos tulee leivottua harvoin, kannattaa ajatuksella tehtyyn taikinaan panostaa. Jos pakastat pullat tuoreeltaan, nopea sulatus mikrossa ei tuoretta makua pilaa. Joskus voi kokeilla myös pullien raakapakastusta, varsinkin jos tehtailee suuremman taikinan.


5 dl kevyt- tai täysmaitoa
3 munaa (joista yksi voiteluun)
pala hiivaa
2 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
8g kardemummaa
150g voita
16 dl vehnäjauhoja

50g voita
sokeria
kanelia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, 2 munaa ja suola. Jatka sekoittamista käsin ja lisää jauhoja desi kerrallaan. Jos voi on kovaa, pehmitä sitä hetki mikrossa. Jätä pullien väliin tuleva voi pöydälle pehmenemään. Lisää voi alustamisen loppuvaiheessa, mutta lisää vähän jauhoja vielä voin lisäämisen jälkeen. Tarkkaile jauhojen määrää, sillä jauhojen määrä riippuu niiden laadusta ja turpoamisesta. Kun taikina on kimmoisaa ja alkaa irrota kädestä ja kulhon reunoista, jätä se kohoamaan huoneenlämpöön.
(Itse olen nyt jättänyt liinan pois taikinan päältä, koska mielestäni taikina kohoaa nopeammin ilman sitä.)
Kohota taikinaa n. 20min tai kunnes se näyttää "suurentuneelta" ja taikinan pinta on tasoittunut.
Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
Ripottele leivinpöydälle jauhoja. Ota taikinasta puolet ja pyöritä se palloksi. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, mahdollisimman ohueksi levyksi. Jos käytät riittävästi jauhoja leivinpöydällä, taikinalevyä ei tarvitse käännellä kaulitsemisen aikana. Jos taikinalevyn reunat ovat paksummat tai levy on epätasaisen kokoinen, leikkaa reunat suoriksi.
Levitä veitsellä pehmeää voita taikinalevyn päälle.
(Näin kerran ohjelman, jossa tanskalaiset leipurit vetelivät juustohöylällä korvapuustilevyn päälle kovasta voikimpaleesta pitkiä voilastuja vieriviereen. Ei ole rohkeus riittänyt kokeilemaan.)
Ripottele sokeria ja kanelia kunnolla voin päälle. Kanelia saa olla reilusti, mutta jos sitä on liikaa, pullasta tulee kitkerää.
Pyöritä taikinalevy napakaksi rullaksi ja nipistele reunakohta kiinni sormin. Käännä rulla niin, että reuna jää pöytää vasten. Leikkaa taikinalastalla tai terävällä veitsellä rullasta vinottain paloja. Kasta peukalot jauhossa ja paina pulla ohuimmasta, päälläpäin olevasta puolesta pöytää vasten. Näin saat korvapuustille ominaisen rehevän muodon.
Laita pullat leivinpaperin päälle pellille. Jätä reilusti leviämisvaraa.
Tee samoin taikinan toiselle puolikkaalle.
Sekoita lasissa lusikalla nopeasti vatkaten voiteluun tarkoitettu muna.
Pullat ovat tarpeeksi kohonneet, kun niiden muodot ovat "pyöristyneet". Voitele pellillinen pullia munalla ja ripottele pullien päälle raesokeria, jos haluat. Pakastettavaksi aiottuihin pulliin ei raesokeria kannata laittaa, ne löytyy kuitenkin pakastepussin pohjalta sulaneena.
Paista uunin keskitasossa. Jos pidät hyvinpaistuneista pullista, vahdi, ettei pullien pohja pääse palamaan.

Tästä annoksesta sain itse tänään 22 keskisuurta korvapuustia, kaksi pellillistä. Tarvikkeiden hinnaksi tuli 2,40e ja olin ostanut ne normaalihinnoilla. Yhden mehevän ja herkullisen korvapuustin hinnaksi tuli ilman uunin sähkönkulutusta 11 senttiä.

3 kommenttia:

  1. Olen kyllä epäillyt, että pullanleipomistaidoissani on jotain vikaa, kun siitä tulee aina kovaa tai muuten vain epäonnistunutta. Jauhoissa tuskin on vikaa, sillä ne ovat isäni viljelemästä luomuvehnästä tehty. Lisäksi äitini ja äidinäiti tekevät samalla jauholla hyvää pullaa. Pitänee jatkaa kokeiluja.

    VastaaPoista
  2. KOLME kanamunaa!? En laita ikinä yhtään, kun äiti niin opetti ;) Hänen mielestään se tekee pullata turhan nopeati kuivuvaa. Kiva blogi Sinulla, olen täällä ekaa kertaa, eksyin Villiviinin blogita. Pullantuoksuista kesää teille!
    outi a

    VastaaPoista
  3. Jenni: jos sä vaan laitat liikaa niitä jauhoja. Luomuvehnä on sen verran "stydiä", että niitä
    todella tarvitsee vähemmän, kuin "huonoja" jauhoja.

    Outi: minä laitan niitä munia ihan silkasta tottumuksesta ja tietysti ravintoarvon takia. Jos teen venäläistä kulitsan tyyppistä pullaa, munia tulee jopa viisi.
    Arvaas, ehtiikö meillä pulla kuivumaan!? Jos ei joku ole kotona, kun pullia leivotaan, hänelle täytyy jemmata omaan huoneeseen, muuten jää ilman. Tosi harvoin meillä jää pullaa siis pakastettavaksi asti.
    Ja tervetuloa toistekin, Outi!

    VastaaPoista