keskiviikko 17. elokuuta 2011

Nopea spelttimarjapiiras

Tämän ohjeen jälkeen et enää koskaan osta kaupasta valmiita piiraspohjia makeisiin piiraisiin.
Minäkin ostin, kun luulin sillätavoin leipomisen olevan muutaman minuutin nopeampaa. Taikinan sulaminen vie kuitenkin tuplasti sen ajan, mitä tämän piiraspohjan tekeminen sähkövatkaimella.
Olemme viikon ajan testailleet erilaisia versioita marjapiiraisiin. Tämänpäiväinen kokeilu sai kiitettävän lausunnon 11-vuotiaalta pojalta, 13- ja 20-vuotiailta tytöiltä, 4-vuotiaalta tytöltä, aikuiselta mieheltä ja piirakantekijämammalta.
Ei mitään jauhojen "nyppimisiä" tai "taikinan painelua sormin vuoan pohjalle ja reunoille".
Uunin lämpö 220 C.

180g voita tai voi-kasviöljyseosta (minulla sattui olemaan Dellariinia, josta tuli vallan mainio piiras)
1 dl sokeria
2 1/2 dl täysjyvä spelttijauhoja
1/2 dl kauralesettä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
kylmää vettä

Vatkaa sähkövatkaimella pehmennyt rasva ja sokeri. Lisää yhteensekoitetut kuivat aineet ja vatkaa seos sekaisin. Lisää kylmää vettä lorauksittain, kunnes saat notkean taikinan.
Levitä nuolijalla taikina piirasvuokaan (halk.26cm).
Paista pohja uunin alatasolla kunnolla kypsäksi, älä anna reunojen tummua.

Levitä paistetun pohjan päälle erilaisia marjoja (pakastettuja tai tuoreita) 5-6 dl sekä sokeria maun mukaan.
Tänään laitoimme vadelma-mustikka-punaviinimarjaseoksen.
Kaada marjojen päälle kermaviiliseos, jossa on
1 prk kermaviiliä
1 muna
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
Jatka paistamista uunin alaosassa, kunnes kermaviili hyytyy ja reunat ovat hyvin kypsyneet.

Ohje näyttää maallikon silmään "terveelliseltä" speltteineen ja leseineen. Niinhän ne ovatkin terveellisiä, mutta tällä kertaa ne ovat tässä ohjeessa sen takia, että pohjasta tuli hyvin maukas.

Vinkki: Jos perheessäsi on enemmän kuin kaksi henkeä, kannattaa tehdä kerralla kaksi piirasta.
Piiras kannattaa säilyttää viileässä, koska marjat jäävät meheviksi, eivätkä säily huoneenlämmössä.

5 kommenttia:

  1. Tuo speltti ja lese onkin kokeilemisen arvoista. Yleensä teen pohjan niin, että sulatan rasvaa hiukan mikrossa ja nuolijalla sekoittelen muut aineet siihen. Sitten pohja pellille ja marjat + kermaviiliseos päälle ja uuniin.
    Tässä lienee tarpeen tuo pohjan kypsyttäminen ennen täytteen laittamista.
    Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  2. Kirjoitin ohjeen ylös, ja kunhan sitruuna-spelttikakku on syöty, testaan tätä. Mutta taidan vaihtaa vielä yhden desin vehnäjauhoa spelttiin... :)

    VastaaPoista
  3. Mies sanoi piirakkaa maistettuaan, että pohja maistuu Digestivekeksiltä. Se on totta, koska täysjyvävehnä maistuu tässä mukavasti.

    VastaaPoista