torstai 14. huhtikuuta 2011

Päivän leivonnaiset: kinkkuvuokaleipä ja "Pikkarainen"

Omenamintun blogissa oli joku päivä sitten kinkkupaprikamuffinssien ohje. Siitä asti on mieli tehnyt niitä kokeilla, olen yöllä unissanikin niitä tehnyt ja syönyt.
Tänään kauppareissulla muistelin ohjetta ostaakseni tarvikkeita. Paprikan olin päättänyt jättää omasta versiostani pois, koska paprikaa syötyäni maistelen sitä suussani vielä seuraavana yönäkin... Järkeväkäyttöistä muffinssivuokaa minulla ei ole ja paperivuokissa näin raskas taikina on hankala. Ohje oli kuitenkin niin houkutteleva, että muodossa jos toisessa sitä oli pakko päästä kokeilemaan. Alkuperäisestä ohjeesta on tässä jäljellä enää ajatus, mutta koska tulos oli erittäin herkullinen ja valmistus nopeaa ja helppoa, on pakko kertoa teillekin. Olkoon tämä sitten vaikka
Kinkkuvuokaleipä
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl paprikajauhetta
1 rkl pizzamaustetta
2dl suikaloitua kinkkua
2dl juustoraastetta
2dl maitoa
2 munaa
1/2 dl öljyä
Sekoita jauhot ja mausteet, lisää kinkku, juusto, maito, munat ja öljy ja sekoita kevyesti lisäämiskertojen välillä.
Vuoraa 20X30cm reunallinen uunivuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan.
Paista 225 asteessa reilu 10 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
(Jätin vahingossa suolan pois kokeilustani ja huomasimme miehen kanssa valmista tekelettä maistaessamme, että ei suolaa kaipaakaan yhtään enempää, koska kinkku ja juusto ovat melko suolaisia.)
Käykää katsomassa Omenamintun alkuperäinen ohje, jos teette pikkuvuokissa ja paprikan kanssa.

Päivän makea leivonnainen on nostalginen "Pikkarainen", jota äitini teki säännöllisesti ollessani lapsi. Äidin ohje oli jotenkin "outo" ja jouduin sitä korjailemaan. Esimerkiksi pinnalle tulevaa kauraseosta oli alkuperäisessä ohjeessa niin surkean vähän, että lisäsin annosta reilusti. Jos taas epäilet pitäväsi nuukemmasta kauramurusta piirakan päällä, voit puolittaa ohjeen siltä osin.

150g voita
4dl sokeria
8dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 munaa
4tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Pinnalle tuleva muruseos:

5dl kaurahiutaleita
250g voisulaa
1dl sokeria
2rkl kanelia

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri, lisää munat hyvin vatkaten, jauhot ja maito vuorotellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle suurelle uunipellille. Paista 220 asteessa uunin keskitasolla, kunnes pinta vähän kypsyy.
Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja levitä tasaisesti puolikypsän piirakan päälle. Jatka paistamista, kunnes "näyttää hyvältä".
Äsken piirakkaa maistellessani tuli heti vaniljakastike mieleen, miksei omenasosekin. Kuten huomaat, tämä on tällainen suurperheversio ja kokeilueränä voi olla muutenkin viisasta jakaa ohje puoleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti