torstai 21. huhtikuuta 2011

Suurperheessä testattuja ja muuten vain hyväksihavaittuja vinkkejä raha-asioiden hoitoon

Elämäntilanteesta riippuen aika moni ihminen joutuu jossakin elämänsä vaiheessa pohdiskelemaan rahojen riittämiseen liittyviä asioita. Joillekin luodaan kultalusikan vartta suuhun, mutta se ei tarkoita sitä, että he pääsisivät elämässään jotenkin helpommalla. Omaisuus ja elämän taloudellinen riippumattomuus muista tuo mukanaan vastuun. Se, miten kukin sen vastuun määrittelee, onkin sitten mielipidekysymys.
Elitpä sitten yksin, perheessä tai kumppanisi kanssa, taloudelliset hankaluudet ovat useimmille kiusallisia, aika usein stressin aihe ja useimmat yrittävät kamppailla ongelmiensa kanssa viimeiseen asti yksin. Ei ole helppo sanoa, että rahani eivät tahdo millään riittää. Moni pelkää tulevansa leimatuksi taloudellisten asioidensa laiminlyöjäksi, välinpitämättömäksi yhteiskunnan varoilla eläväksi luuseriksi, jos ottaa asian puheeksi. Tuttavapiirissä asiasta voi olla vaikea puhua, mutta viimeistään toimeentulotukihakemuksen selvittelyhetkellä sosiaalihoitajan kanssa nokitusten. Esimerkiksi toimeentulotukeen olisivat monet oikeutettuja jo pelkän väliaikaisen taloudellisen ahdingon takia, mutta eivät tiedä tai rohkene aloittaa hakemusprosessia. Sairaus, kuolemantapaukset, työttömyys jopa työpaikan vaihto voivat ajaa perheen yllättävään rahakriisiin. Silloin voi ainakin kysyä ja selvittää, olisiko oikeutettu saamaan ylimääräistä apua.
Välihuomautuksena mainitsen, että muutaman viime vuoden aikana on surullisesti lisääntyneet mielenterveyden ongelmat, jotka ovat alkaneet salakavalasti taloudellisten ongelmien alkaessa kasaantua. Kun ihmisen mieli ei enää pysty ratkaisemaan esimerkiksi rahan riittämisen ongelmaa, koko henkinen järjestelmä alkaa luovuttaa hyvin vahvallakin itsetunnolla varustetun. Siksi rahaongelmien nopea ratkaiseminen on kaikkien etu.

Itse aloitin perheen talouden tervehdyttämisoperaation muutama vuosi sitten hyvin radikaalilla tavalla. Meille oli tullut huonosti harkittuna kolme luottokorttia, kun ostimme isompia ostoksia. (Kodinkoneita, huonekaluja)
Lisäksi ruokimme ajatusta, että on hyvä olla "varalla" luottokortti. Leikkasimme luottokortit kahtia.
Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että sovitun maksuohjelman mukaan maksat jäljelläolevan velan pois. Jos luottoyhtiö postittaa sinulle uuden kortin, leikkaat sen myös kahtia. Kun tilivelka on maksettu, irtisanot luottotilin ja pyydät poistamaan henkilötietosi järjestelmästä, ettei sinulle seuraavalla viikolla tyrkytetä uutta luottotiliä.
Luottovelkoja maksetaan pois myös sitä asiaa silmälläpitäen, että se velka, mistä on suurin korko, maksetaan ensin pois. Jos tilanne sallii, ylimääräiset lyhennykset tehdään aina korkeampikorkoisesta velasta. Kun yksi velka on saatu hoidettua, se summa, millä sitä maksettiin kuukaudessa, osoitetaan seuraavaksi korkeakorkoisemman velan lyhennykseen.
Harkitse tarkkaan, onko viisasta pyytää maksuvapaita kuukausia. Voit saada kuukauden helpotuksen muuhun käytettäväksi, mutta ko. velka ei lyhene ja maksat kuitenkin korkoa.
Jotkut tarvitsevat tänä päivänä esim. työn takia luottokorttia, mutta ulkomailta tehtävien ostosten takia mieti kortintarpeesi tarkasti.

Jos laskujenmaksusessiossa huomaat, että nyt kertakaikkiaan maksettavaa on enemmän kuin rahaa löytyy, ota jokainen lasku tarkkaan syyniin. Tarkkaile niitä, kuin olisit kirjanpitäjä, jätä tunteilu sivuun.
Yritykset ovat tänä päivänä tottuneet neuvottelemaan maksujärjestelyjä. Maksusuunnitelman muutokset järjestyvät usein pelkällä puhelinsoitolla, jos olet hoitanut maksusi huolellisesti. On parempi pyytää laskulle lisää maksuaikaa, kuin antaa sen myöhästyä. Monet yritykset suostuvat myös epäviralliseen osamaksuun: maksan puolet nyt, puolet ensi kuussa.
Jos esimerkiksi pitkä sairasloma tai työttömyys kääntää taloutesi ylösalaisin, on parempi ennakoida ja sopia maksujärjestelyistä, kuin odottaa narun kiristymistä.

Lopeta pikkurahojen väheksyminen. Mieti jokainen menoerä tarkkaan, tulisitko toimeen ilman sitä. Jos taloutesi on kurjassa jamassa, eikä edellisestä tilistä ole uuden tilipäivän aattona mitään jäljellä, unohda suosiolla toistaiseksi esimerkiksi ravintoloissakäynti ja lomamatkailu. Lopeta kaikki lehtitilaukset ja erilaiset kerhot ja jäsenyydet, joista tippuu kuukausittain vaatimattoman tuntuinen lasku. Ota perheen vakuutukset tiukkaan syyniin. Kotivakuutus on pakko olla, mutta voit pitää sitä vain suuren onnettomuuden varalle ja nostaa omavastuuta ylemmäs. Jos et ole koskaan vaatinut kotivakuutuksesta korvausta rikkimenneistä laitteista tai ikkunalaseista, voisit selvitä edullisella vuosimaksulla.
Oletko ajatellut, että tv-lupamaksu tekee 67s vuorokaudessa ja 4,69 e viikossa? Jos asut yksin, ja katsot vain uutiset muutaman kerran viikossa, saatko katetta rahoillesi? Jos myyt televisiosi ja tyydyt tietokoneesi tarjoamiin mahdollisuuksiin, on tuokin raha käytettävissä tarpeellisempaan. Asiallinen laajakaistayhteys on investointi, josta tinkimiseen en kehoita enää nykyaikana.
Laske yhden viikon aikana joku sinulle ominainen menoerä. Kahvimuki mukaan kahvilasta tai kioskista, iltapäivälehti, muutama kolikko pelikoneeseen, tyhjän pantillisen pullon heittäminen roskiin, säännöllisesti käyttämäsi lääkkeen ostaminen ilman reseptiä. Jos ostat muovikassin kaupasta viisi kertaa viikossa, oman kauppakassin mukanakuljettaminen toisi lompakkoosi vuodessa 50:n euron setelin. (Olisit myös säästänyt hupenevia luonnonvaroja.)

Ennenvanhaan liimailtiin pöhköjä tarroja sähkölaiteiden, pistorasioiden ja valokatkaisijoiden läheisyyteen.
"Säästä sähköä!" Nyt olisi aika tuokin kampanja uusia.
Tee taloudessasi puolen vuoden säästönsähkötesti. Kirjaa ylös aloituspäivämäärä ja katso viimeisestä laskusta  nykykulutuksen määrä. (Tai ota talteen laskut ja käyttötilastot) Jos haluat tai sinun on pakko saada säästöä myös sähkölaskuusi, aloita niuhotus. Irroita lamput niistä valaisimista, joita ei turvalliseen elämiseen tarvita. Sähkökiuas on monen perheen suurin yksittäinen sähkönsyöjä. Meillä hoidin asian niin, että täytin saunan kaikella tavaralla niin tehokkaasti, että pieneen sanomisentuskaan niitä ei jaksa roudata pois.
Jos saunominen on sinulle hyvä rentoutumiskeino tai esimerkiksi  sairautesi takia lämpö tekee sinulle hyvää, älä silloin tingi saunan käytöstä.
Minulla niuhotus on jo siinä pisteessä, etten enää uusinut jääkaapin lampun polttimoa.

Pieniä, mutta hauskoja neuvoja sentinvenytykseen: ota vastaan kaikki ilmainen ruoka, mitä kohtuullisin vaivannäöin on saatavilla. Päivän monipuoliset, herkulliset syötävät tarjoaa sinulle SPR:n veripalvelu, jos sinut kelpuutetaan verenluovuttajaksi. Tiedän ainakin opiskelijoiden käyttävän tätä keinoa hanakasti.
Jos joudut miettimään, kuinka rahasi riittävät ruokaan, täytät prikulleen EU:n ohjeistuksen ruoka-avun saajista.
Selvitä, mistä kotipaikkakunnallasi EU-ruoka-apua on saatavilla ja hae kaikki, mitä sinulle kuuluu.

Osallistu kaikkiin mahdollisiin kilpailuihin. Jos sinulla on nettiyhteys ja kone käytössäsi, käytä joutohetkesi eri aikakauslehtien kuukausikilpailujen osallistumiseen. Jos sinulla ei ole käyttöä voittamallesi tavaralle, voit myydä sen. Minä laiskana kilpailuihinosallistujana olen voittanut esim. 6kg pesuaineita, 12 säkkiä WC-paperia, kassillisen juustoja.

Kaiken a ja o tässäkin asiassa on "rehellisyys maan perii". Ole rehellinen itsellesi, verottajalle, Kelalle, maksuja periville yrityksille.
Toisilla on mahdollisuus kohentaa rahatilannettaan tekemällä enemmän työtä. Sekään ei ole kaikille mahdollista.
Ja mustikkana pohjalla: syksyn koittaessa näppäräsormiset, tervejalkaiset ja -selkäiset voivat rientää metsään hankkimaan verotonta tuloa.

Tämä on vain suurperheellisen, "koulujakäymättömän", hyväuskoisen kotiäidin testaamia, lukemia ja havaitsemia asioita, jotka saattavat jollakin tapaa sivuta raha-asioita. On mielenkiintoista lukea kommenteistanne, mitä ajatuksia teillä tämä pohdinta herätti.
Kenenkään kun ei kannattaisi rahanpuutteen takia menettää yöuniaan!

11 kommenttia:

  1. Hyödyllinen kirjoitus - itse aloitin tällä viikolla työmatkan taittamisen pyörällä. Se kypärä vain pitäisi ostaa vielä, mutta kyllä se kypärän hinta äkkiä bensan säästämisestä menee.

    VastaaPoista
  2. Ihanhan tuo on kaikki asiaa.

    Tällä hetkellä oma elämäntilanne on sellainen ettei koskaan ole tulot olleet näinkin hyvät. Säästäminen on tällä hetkellä vähän jäissä. =) On tullut hankittua kaikennäköistä, liekkö sitten tarpeellista, mistä haaveili kun penniä joutui tosiaan venyttämään.

    VastaaPoista
  3. Sentin venyttäminen on ah niin tuttua! Kun vuosia on eletty vain toisen tuloilla, samalla suuria konkurssivelkoja maksellen niin käytössä on jo vaikka mitä säästökeinoja. Toisaalta petrattavaakin olisi, monia heikkouksia löytyy joista en ole pystynyt tinkimään. Ei ilmeisesti ole vielä tullut riittävän tosi eteen.
    Pienillä konsteilla saa suuren puron säästöjä aikaan. Joskus miettii ruokakaupassa onko hullua ostaa se 10 senttiä edullisempi pakkaus, mutta kun sen tekee 20 pakkaukselle viikossa 52 kertaa vuodessa niin kyllä se jo ruokamenoissa tuntuu. Tästä nyt tosiaan voi päätellä sen, että minusta ruokamenoista on helppo säästää. Nyt vaan kun on töissä niin en pääse kauppaan siihen aikaan kun siellä on laputetut hinnat. Heti huomaa kauppalaskun suuruudessa.

    Ne tulotkin on jännä juttu. Vaikka olen töissä, niin ei meidän nettotulot ole nousseet kuin ihan himpun verran. Menoja räpsähti lisää kun tytär muutti ja lapsilisä tippui. Vielä konstikkaampaa on jos lähden päiväkotiin töihin. Netto niistä töistä on sama nyt kuin perhepäivähoitajana jos laskee palkastani pois päivähoitomaksut, iltapäiväkerhot, työmatkakulut jne. Eli ei se töihin meno aina kohenna elintasoa, tai parempi palkka. Minullakin verottaja kyllä muistaa sen että bruttopalkka nousee.

    VastaaPoista
  4. Arvokkaita ja hyväksi koettuja ohjeita, joita kaikkien kannattaisi noudattaa.

    VastaaPoista
  5. Itse tuossa alkuviikosta tinkasin lehdenmyyjän kanssa puhelimessa. Sai moneen kertaan sanoa, että ei kiitos. Harmittaa sellainen tyrkyttäminen, kun ei haluaisi olla epäkohtelias, mutta voisivat uskoa kerralla ettei kiinnosta.

    Säästää voi monessa paikassa ja olet aivan oikeassa siinä, että pienistä summista kertyy vuodenkin aikana yllättävän paljon.

    VastaaPoista
  6. Hyviä ohjeita ja juttuja tässä. :)
    Meilläkin sitä senttiä välillä venytellään ja nyt lähinnä siitä syystä että yritetään säästää... no vaikkapa sitä asuntoa varten... ;) Muutenkin koitetaan miettiä tarkkaan että mitä sitä tarvitsee ostaa ja mitä ei? :)

    VastaaPoista
  7. Korkeintaan 6 kk Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset eivät maksa Suomen tuloveroa penniäkään! Siksi Suomessa on kymmeniä tuhansia ylimääräisiä työttömiä, koska heidän työnsä vie verottomasti työskentelevä vierastyöläinen, erityisesti rakennusalalla.

    Euro valuuttana saattaa romahtaa lähivuosina Kreikan, Portugalin ja Italian ylivelkaantumisen vuoksi. Jo syksyllä 2011 on pakko tehdä jotain (esim. erottaa eurosta ongelmamaat) Espanjan joutuessa vuorostaan sijoittajien pörssikeinottelun uhriksi. Velkakriisi on vasta alkamassa, ei loppumassa. Suomi on jo nyt sijoittanut miljardeja euroja velkaantuneiden ulkomaiden tukemiseen. Hyvinvointivaltio lopulta romahtaa.

    - Kaksikielisyys maksaa Suomelle 1-4 miljardia euroa vuodessa

    - Ruotsalaismielisyyteensä kaatuivat presidentit Relander ja Svinhufvud
    lyyxem.freehostia.com/1930.htm

    Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu Espooseen vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkotti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

    http://suomenmaa.bravehost.com/

    Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi".

    Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

    lyyxem.freehostia.com/teljo.htm

    VastaaPoista
  8. Raimo: Kiitos mielenkiintoisista historianhavainnoistasi.
    Kyllä euroalueen tilanne näyttää ihan asiaan perehtymättömänkin silmissä huolestuttavalta.
    Näkisin, että taloudellinen riippumattomuus olisi eritoten tulevaisuudessa yksityiselle ihmiselle tavoiteltava elämäntilanne.

    VastaaPoista
  9. Hei, haluaisitko tulla mukaan lehtijuttuun ja kertoa lisää, miten teillä ratkotaan raha-asioita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarjouksesta, mutta toistaiseksi olen jättänyt lehtijutut väliin.

      Poista
  10. Hauska juttu, kiitos vinkeistä. :) Minäkin venyttelen penniä - en tosin taloudellisesta pakosta, vaan juurikin niiden hupenevien luonnonvarojen takia. :)

    VastaaPoista