perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän juhlasta

Tämänvuotinen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto tarjosi myös televisionkatsojalle poikkeuksellisia juhlahetkiä. Taidokkaasti rakennettu juhlakonsertti oli koskettava ja todellinen kunnianosoitus myös Tamperetalossa paikan päällä olleille sotaveteraaneille. Ehkä ensimmäisen kerran valtiovallan virallisessa itsenäisyyspäivänjuhlassa tavoitettiin suomalaisuuden ydin ja juuret. Myös niiden juurien merkitys välittyi kirkkaana sille nuoremmalle polvelle, joka on saanut oppia maamme historian vain oppikirjoista ja vanhemman polven kertomana.

Konsertin jälkeen haastateltu maan äiti, Jenni Haukio toivoi, että konsertin tunnelma olisi välittynyt myös televisioiden ääreen. Hänen toiveensa toteutui, koska oma kotisohva unohtui ja suomalaisuuden tarinan kerronta soljui mielikuvasta toiseen kuin mukana eläen ja temmaten ihmiskohtaloiden tarinoihin.

Konsertista välittyi myös symbolisesti monia elämän kokonaisuuksia. Nuori ja lahjakas kapellimestari Santtu-Matias Rouvali johti Tampere Filharmonian muusikoita niin taidokkaasti, että esitystä kuunnellessa huomasi kysyvänsä itseltään, onko Suomessa näin tasokasta musiikkiosaamista. Toki jokaisen konserttiin osallistuneen esityksestä aisti, että jokainen antoi parastaan. En muista aikaisemmin nähneeni ja kuulleeni esimerkiksi Vesa-Matti Loirilla niin vahvaa, jokaiseen sanaan eläytyvää tulkintaa, kuin tänä iltana. Uskon, että myös iäkäs ja paljon nähnyt ja kokenut taiteilija koki tänään yhden uransa tähtihetkistä.

Nykypäivän Suomessa halutaan tarkoituksellisesti unohtaa ikivanha kristillinen perintö ja arvomaailma. Maamme lainsäädäntö nojautui aikaisemmin pitkälti kristilliseen arvomaailmaan ja oli myös sopusoinnussa Raamatun oikeuskäsityksen kanssa. Sen arvomaailman kunnioitus koitui myös koko kansakunnalle siunaukseksi.
Monet sodan eläneet ja läpikäyneet suhtautuivat kunnioituksella Jumalaan, Raamatun sanaan ja kristillisten arvojen esilläpitämiseen. Rukous tuli tutuksi monelle miehelle ja naiselle rintamalla ja myös rintamien takana kotikonnuilla.
Tämän illan itsenäisyyspäivän konsertissa nostettiin esille myös se historiallinen tosiasia, että Jumalan apuun, enkeleiden suojelukseen ja rukouksen voimaan suomalaiset luottivat ja voivat tänäkin päivänä luottaa. Soile Isokoski tulkitsi hyvin herkästi jokaisen suomalaisen tunteman laulun "Suojelusenkeli" eli "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie". Ei ihme, että monen vanhemman ikäpolven kuulijan silmäkulma kostui tuota laulua kuunnellessa, koska sotavuosien lukuisissa hautaansiunaustilaisuuksissa tuota laulua laulettiin ja kirkkojen uruilla surulla soitettiin.

Tämäniltainen juhlakonsertti oli arvokas ja koskettava lahja jokaiselle suomalaiselle. Itselleni konsertin tärkeä anti, myös upean musiikillisen annin lisäksi, oli vahvistunut arvostus kallista itsenäisyyttämme kohtaan.

(Juhlakonsertti, kun myös muu itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin liittyvä ohjelma, on katsottavissa Yle-Areenassa: http://areena.yle.fi/tv myös ulkomailla.)

11 kommenttia:

 1. Minusta konsertti oli pelkastaan tylsa, ja alakuloinen. Itsenaisyys on kuitenkin myos iloinen asia - kivuliasta historiaa unohtamatta. Konserttiin olisi voinut vastapainoksi lisata iloa, ja kevyempia savyja-esim. tanssi oli kokonaan unohdettu. Se myos on, ja oli myos sodan keskella, tarkea osa suomalaisuutta.
  Oli kauniita pukuja, vaikka eihan se tilaisuutena ja tilana Linnan Juhlille Helsingissa vertoja veda tietenkaan-ja mellakoiden takia jaakin varmasti viimeiseksi kerraksi kun juhlia paakaupunkiseudun ulkopuolella juhlitaan.
  Minusta Turku olisi ollut nytkin sopivampi vaihtoehto, onhan se Suomen vanha paakaupunki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tässä taas on tylsä ja alakuloinen kommentti.
   Isäni, joka haavoittui eturintamalla, sanoi, ettei siellä pelleilty niin kuin esim. elokuvissa ja kirjallisuudessa kerrotaan. Nykyään viihde on nostettu kaikkein korkeimmalle, yksipuolista ja tylsää.

   Poista
 2. Mitä vähän vilkuilin konserttia ja katsoin haastattelupätkiä Areenalta niin kovasti tykkäsin. Syvennyn konserttiin kun saan sellaisen tilaisuuden = ilman häiriötekijöitä. Iloa ja valoa viikonloppuusi

  VastaaPoista
 3. Meillä myös nautittiin konsertista, tuli oikein juhlallinen olo. Tänään kuulin, että sukulaismies, 90-vuotias veteraani, katsoi rakkaan puolisonsa kanssa käsi kädessä tätä hienoa juhlaa ja vaipui sitten yhtäkkiä kuolleena vaimon syliin. Tähän voin vain huokaista kiitollisena veteraanien työlle.

  VastaaPoista
 4. Hyvä konsertti,arvokas ohjelma, jollaista ei aina kuule.
  Oli varmaan läsnäolijoilla sykähdyttävää laulaa yhdessä.Joskus voi
  olla hyvä vakavoitua suuren asian edessä.
  Tansseissa voi käydä erikseen.

  VastaaPoista
 5. Allekirjoitan joka sanan, Sirkku. Arvokas, koskettava ohjelma sai vedet monen telkkarinkatsojankin silmiin, minun ainakin.

  VastaaPoista
 6. Konsertti oli vaikuttava ja kaunis mutta olisi ehkä toivonut jotain pirskahtelevaa iloakin enemmän. Vaikuttavaa osaamista ja näin tamperelaisena tuntui mukavalta että paikalliset Filharmonikot ovat olleet kovassa vireessä pidemmän aikaa ja Rouvali tätä energisyyttä on saanut vielä himpun lisää.

  Mitä mellakohin tulee niin tämähän ei ollut kiinni siitä missä juhlat järjestettiin. Jo vuosia samoja "luokkasota"-mellakoita on ollut Helsingissäkin itsenäisyypäiväjuhlien aikaan. Niihinhän täälläkin oli varauduttu. Kännisten, näköalattomien nuorien uhoa joka ei taida paljon suurelta yleisöltä vastakaikua saada. Suomessahan on mahdollisuus ja laillista ilmaista asioitaan myös mielenosoituksessa. Riehuminen ja väki-sekä ilkivalta ovat toki eri asia. Työskentelen näiden "syrjäytyneiden" (huono termi, aina on toivoa) nuorien parissa, tekisi monelle hyvää tutustua vähän tarkemmin siihen maailmaan. Voin siis jollain tasolla ymmärtää miten joillekin on ihan sama mitä ja miten tavoitteisiinsa pyritään.

  VastaaPoista
 7. Ihanasti kirjoitit. Kyyneleet tuli silmiin silloin kun Soile Isokoski alkoi laulaa Maan korvessa kulkevi lapsosen tie... . Arvostan suuresti tällaista konserttia.

  VastaaPoista
 8. Mielestäni tämä oli paljon parempi juhla kuin aikaisemmat. Sanomaa...

  VastaaPoista
 9. Jerrankin kunnon itsenäisyysjuhlat.ei mitään turhaa liirunlaarumia,Kiertoon vaan juhlat,on niitä upeita paikkoja muuallakin suomessa ja väkeä sitten sen seudun ihmisistä.Kyllä meillä on upea presidenttipari,passaa katsella.

  VastaaPoista
 10. Suuret kiitokset tästä upeasta postauksesta!
  Osasit kiteyttää suomalaisuuden ennen ja nyt.

  Kovalla rummuttamisella ja propagandalla tehdään tyhjäksi kantavia arvoja.
  Jos halutaan nähdä, niin pahoinvointiahan siitä on seurannut ja lisää seuraa. Ikävää näin sanoa, mutta ei sitä uskalla poliitikot ym. vaikuttajat sanoa, koska heille ihmisten suosio on heille kaikki kaikessa. Leipää, viinaa ja sirkushuveja (viihdettä) kansalle, niin hyvin on kaikki!

  VastaaPoista