maanantai 16. toukokuuta 2011

Tervetullut sade

Pakko oli jättää tämänaamuinen perhekerho väliin, kun eilisen jäljiltä odotti kolme korillista märkää, pestyä pyykkiä kuivuriin tai telineelle pääsyä. Lisäksi nämä muutkin hommat "vetävät retua", kuten äitini sanoi ennenvanhaan, taitaa sanoa vieläkin. Nykyilmaus oli ainakin joku viikko sitten, että "on vielä vähän vaiheessa".
Minä en paljoa uskalla puheessani viljellä näitä nykyilmauksia, koska kun ensimmäisen kerran kuulen "vaiheesta" puhuttavan, se onkin jo taakse jäänyttä elämää. "Niinpä" on meillä kiellettyjen sanojen listalla, koska mamma ei siedä kuulla vastakommenttina niin köyhää ilmaisua.
Ulkona on kuitenkin lohdullisen näköistä. Toivoisin vain, että sade jaksaisi nyt kestää muutaman päivän, koska Etelä-Suomen pellot ovat kuivaa poroa ja tuollainen tihuutus ei paljoa halmeita kastele.
Tulevaisuudessa hyvät sadot saavat yhä suuremman merkityksen. Sen takia ajallaan tulevat sateetkin ovat meille elintärkeitä. Viime viikolla luin, että analyytikot ennustavat tulevan vuoden aikana ruuan hintaan lähemmäs 30%:n hinnannousua maailmanlaajuisesti. Suurin osa noususta johtuu raaka-ainekustannusten noususta. Vaikka tuossa arviossa olisi puoletkin liikaa, ei ole kysymys ihan läpihuutojutusta. Tulevaisuudessa ruuan jakaminen kaikkien kesken on yhteiskunnallemme elämän ja kuoleman kysymys.
Hallan- ja tautienkestävien viljelylajikkeiden kehittelyyn ja tutkimukseen täytyy panostaa. Teknisesti kehittynyt yhteiskunta jää torsoksi, jos elintarviketuotanto laahaa jäljessä.
Maalaisjärki sanoisi, että kaikki käytettävissä olevat viljelyalat on otettava tehokkaasti käyttöön ja voisi jopa sanoa: hinnalla millä hyvänsä. Yksi esimerkki: pelkästään luomukauralle olisi Suomesta vientimarkkinoita jo Euroopan alueelle enemmän kuin pystytään myymään. Kaikkien luomuviljojen hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla ja käytännössä kysyntä on maailmalla rajaton.
Ei siis ole kysymys ihan pikkujutusta, kun maanviljelijät täällä toivovat sadetta tai poutaa.
Se, että jonkun muijan päivä menee uuteen järjestykseen, kun kuudella pyykkitelineellä ei pyykit kuivukaan parvekkeella, on näiden vilja-asioiden rinnalla  "höttösen" ininöitä, kuten perheen neljävuotias hyttysiä nimittää.

4 kommenttia:

  1. On täälläkin odoteltu sateita. Viereiset pellot ja oma puutarha on rutikuivaa. Tuntuu ettei kastelu edes auta.
    Minä ensin ajattelin lukeneeni väärin sen ruokajutun. Mutta kyllä se oli uskottava että puhuttiin 29%:sta. Aika järkyttävää!

    VastaaPoista
  2. Asiaa kyllä kirjoittelet!Minä toivoin sadetta jotta heinä kasvaisi laitumille. Nyt tuntuu siltä, että laidunkausi on myöhässä mikä tietenkin tarkoittaa että syötetään ainakin osan päivää kuivaa heinää. Isäntä jonka pellolta haemme suoraan paalauksen jälkeen heinää, tuumasi, että nyt ei päästä puimaan ennen juhannusta kuten muina vuosina.
    Mukavaa päivän jatkoa!!

    VastaaPoista
  3. totta joka sana-sanoo "pienvljelijä"-oman perheen tarpeisiin vain mutta silti on ihan jees kun alkoi sataa...

    VastaaPoista
  4. sitä minäkin toivoin ja rukoilin,että tulis vettä ja nyt sataa:)ihana,ihana kesäisen sateen ropina herätti yön pimeydessä:)
    Lapset hiukan narisi siitä aamulla,mutta kerroin heille,miten tärkeeä juuri nyt on sataa.Kovin pölisevillä pelloilla on maanviljelijät kevät-kylvöjään tehneet!
    Meillä on muuten aina joku "vielä vaiheessa":)

    VastaaPoista