perjantai 3. helmikuuta 2012

Jumissa

Ne koulukkaat, jotka kynsilleen kykenivät, lähtivät reippaantuntuisesti aamulla koulutaipaleelle. Näimme kyllä ikkunasta, että lunta on yöllä tullut ja koko ajan sataa lisää, mutta emme arvanneet, että "syvemmällä" kaupungissa kytee liikennekaaos.
Joskus puoli tuntia kotoalähtönsä jälkeen soittaa Talouskoululainen ja pyytää katsomaan liikennesivuilta, löytyykö sieltä poikkeusinfoa raitiovaunujen kulusta tai kulkemattomuudesta. Löytyihän sitä tietoa, että koko raitioliikenne on jumissa ja myöhästymiset ovat vähintään puoli tuntia. Lisäksi metroliikenne on pysähdyksissä junan jarruvian takia. Bussien suhteen näkyi olevan pitkä lista poisjääneistä vuoroista. Talouskoululainen muutti matkasuunnitelmiaan ja jäi yrittämään toista kautta koululleen.
Hetken päästä soittaa yksi tytöistä Töölöstä. Siellä kaikki raitiovaunut seisoivat jonossa, eikä ollut puhettakaan eteenpäin pääsystä. Koska jalkakäytävät on täynnä lunta ja kävelymatkaa olisi tullut koululle yli kaksi kilometriä, neuvoin tyttöä pyrkimään mahdollisimman pian kotiin. Lisäksi hänellä oli jo melkoisen kylmä ja kengät ja vaatteet märkinä.

Talouskoululainen laittoi viestiä, että oli päässyt koululle. Koulumatkaan kului aikaa parisen tuntia.
Kotiin passittamani tyttö tuli hetki sitten ehjänä kotiin, vaikkakin hyvin kylmissään.

Isi lähtee töihin vasta myöhään illalla. Siihen mennessä on toivon mukaan tiet aurattu ja sade lakannut.

9 kommenttia:

 1. Ihmeen nopeasti se aika tuntui menevän. Bussi 20 tuli heti puhelun jälkeen, mutta sekin jumittui aika äkkiä ruuhkaan ja liikennevaloihin. 23 oli myös vähän myöhässä...

  VastaaPoista
 2. Olimme Helsingissä edellisen lumimyräkän aikana.
  Tulimme Tallinasta ja ennen kuin pääsimme kaupungin läpi moottoritielle aikaa olikin kulunut jo reilu tunti...hirveä kaaos silloinkin, vaikka oli myöhäinen ilta...

  VastaaPoista
 3. kaaos,jotain,mitä ei voi maalla asuva käsittää:)Vaikka olihan niitä silloinkin,ku itse siellä asuin.

  VastaaPoista
 4. Onpa siellä kaaosta. Luin itsekin lehdestä näistä. Seuraan suomen tapahtumia netin kautta. Toivottavasti lumen tulo lakkaa ja saavat liikenteen pyörimää.
  Voimia ja kärsivällisyyttä sinne hesaan.

  VastaaPoista
 5. Onneksi ei tänään ole tarvinnut liikkua kotoa kilometriä kauemmaksi. Liikenteessä olleet kertovat, että tosiaan kaaos on jokaisella väylällä, suurella ja pienellä.

  Toivottavasti tosiaan pahin on ohi ennenkuin isäntänne tarttuu rattiin.

  VastaaPoista
 6. Hassua! Meillä on täällä Kymenlaaksossa ollut mitä kaunein ja selkein päivä! Matkaa Helsinkiin 120km.

  VastaaPoista
 7. hupsista,kun nyt sattui sataan lunta ja vielä pakkanenkin.mitenkähän täällä maalla???????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, sitä minäkin väistämättä aina ihmettelen, kuinka moni kaupunkilainen vieraantuu luonnonvoimien kanssa elämisestä.
   Maalla useimmat saavat itse huolehtia joko auraamalla, linkoamalla, kolaamalla tai lapioimalla, että pääsevät mökkinsä pihasta isolle tielle. Ja pakko on ajaa niin hiljaa ja varovasti, ettei ainakaan omasta syystään aja hankeen.

   Minä hyvin, hyvin vanhanaikaisena ihmisenä peräänkuulutan edelleen lapiomiesten perään. Jos luot silmäyksen lumipyryn jälkeiseen maalaiskirkonkylän katukuvaan, on kylä täynnä lapiottensa ja lumikoliensa kanssa ahkeroivia ihmisiä ja yhteiset työt tulee mukavassa rupattelussa tehtyä.
   Täällä lumipyryn jälkeen seisoo satunnainen koiranulkoiluttaja ihmettelemässä, kun aura-auto on motittanut kadunviereen pysäköidyt autot lumivallin taakse.
   Enkä tällä ketään syytä ja osoittele! Elämäntapa on vain niin erilaista.

   Poista
 8. Ei se enää täällä maallakaan mee ku "römpsöössä". Joka kerta kun auratraktori ajaa pihalle, osa autollisista vahtaa akkunasta, ettei vaan sitä rakasta peltilehmää kolhita. Sen sijaan että menisvät siirtämään autojaan. Kun traktori on sitte työsä tehny, noijutaan ku parkkipaikkaa ei puhistettu. Mitenkähän ois voinu aurata, kun ei mahdu autojen väliin. Aiemmin suurin osa sentään siirsi autoaan, jotta työt oli helppo tehdä, vaan vuosi vuodelta laiskistutaan. Aina vaan tuppaa ne samat autot estämään toistenkin parkkipaikkojen putsauksen. Vaikka joka vuosi on talvi tullut, lumineen, ni ei vaa joitaki hotsita nähä vähästäkää vaivaa, vaikka se ois kaikkien hyväksi. Helpompi on soittaa sitte huolintaliikkeelle ja valittaa puhistamattomasta parkkipaikasta. Ei sen vian tarvihe olla iso, kuhan se on "korvienvälissä". Itte käymme kolaamassa oman parkkipaikan jo aamuisin, ennen kuin kone tulee pihalle, ei sitä muuten puhtaaksi saisikaan ahtaassa välikössä. Samalla käydään avittamassa paria vanhusta lumitöissä. Vaan sekinkös joitakin harmittaa. Vanha mummo tässä jupisee joutessaan.

  VastaaPoista