perjantai 10. helmikuuta 2012

Jäikö perunamuussia tähteeksi?

Jos jäi, eikä kissa tai koira sitä syö, etkä aio tehdä lihaperunasoselaatikkoa, tee perunarieskoja.

Itse käytän perunamuussiin jauhoisia perunoita, tällä kertaa ne olivat lajiketta Rosamunda. Kun muussiin laittaa reilusti voita ja kevyt-tai täysmaitoa, tulee rieskoistakin makoisia.

Lämmitä muussikuppia vähän mikrossa. Jos muussi on paksua tönkköä, lorauta vähän lämmintä vettä sekaan. Lisää ripaus suolaa, öljyä tai voisulaa. Sekoita joukkoon ohrajauhoja, jotta saat paksun taikinan.
Taputtele pellille leivinpaperin päälle pieniä pyöreitä kakkaroita tai yksi suuri. Paista 225 asteessa, kunnes rieska saa reilusti väripilkkuja.
Lämmin rieska ei kaipaa muuta kuin voita päälle. Reilujen täytteiden kanssa tuo kivaa vaihtelua eväsleiville.
Entäs hinta? Laskin, että kaksi uunipellin kokoista ohrarieskaa tyystin kaupan raaka-aineista valmistettuna maksaa alle 50 senttiä.

13 kommenttia:

  1. Minä teen näitä lähes päivittäin:) Meillä ei tosin juuri koskaan ole muussia, mutta kokonaisistkin perunoista saa. Toinen päivittäinen helppo ja nopea (+halpa) ovat kauraleipäset lasten puuron jämistä:)

    VastaaPoista
  2. Näitä minäkin olen monesti tehnyt, hyviä ovat lämpiminä ja tuoreina! Minä hassu vaan olen haaskannut aina kananmunan taikinaan... Mutta jos tuo onnistuu ilmankin, niin vaihdan siihen tapaan, ja syön munan keitettynä siinä rieskasen päällä :)

    VastaaPoista
  3. Kokeilin meillä kerran perunavelliä tehä tuosta muussista,ja maistui tosi hyvin lapsille:)
    perunarieskakin on hyvää,ja joulun aikaan teen perunatorttuja:)

    VastaaPoista
  4. Suolaisten piirakoiden pohjataikinaankin olen muussinloppuja käyttänyt,aikas hyvää on siihenkin tarkoitukseen:)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa hyvältä. Kiitos muuten kun vaihdoit tämän tekstipohjan valkoiseksi. Nyt tämäkin mummu näkee kunnolla.

    VastaaPoista
  6. Vielä yksi variaatio muusin jämille, perunaletut. Siihen taikinaan kyllä pitää kanamum lisätä, mutta ai, että ne on hyviä puolukan kanssa.

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen tehnyt niin että olen lisännyt kanamunan "taikinaan", täytyykin kokeilla ensi kerralla ilman. Melkein viikoittain teen rieskoja, hyviä juuri paistettuna voin kera.

    VastaaPoista
  8. Oi miten ihania rieskoja. Muussia syötiin tänään ja pitääpä huomenna kokeilla tehdä lopusta ohjeesi mukaan
    Minäpä paistoin karjalanpiirakoita. eipä nekään paljoa tullut maksamaan.

    VastaaPoista
  9. Tuli nälkä :D
    Perunarieskat ovat aivan parasta välipalasyötävää, eipä niitä yleensä jää liikoja pyörimään, kaikki menee. Joskus on hätätapauksessa tehty suoraan mummonmuusipussin antimistakin.

    VastaaPoista
  10. Enpä ole muistanut tehdä pitkään aikaan. Täytyykin taas kokeilla.
    Meillä syödään usein muusia ja laatikoiden lisäksi teen jämistä kasvissosekeiton pohjan, lisäksi vain paljon kasviksia ja nestettä

    Terv. Kaima, vain 5:den äitee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivoja uusia tuttuja saa täällä, vaikka kirjoittaa vain pottumuussista!
      Kiitos kaikille kommenteistanne.

      Poista
  11. Nuo rieskat ovat hyviä lämpiminä ja ei meillä niitä kyllä pahemmin jää, kun niitä tekee. Minäkin olen tehnyt aina ilman kananmunaa ja lisäksi laktoosittomina.
    Ei vain ole juuri nyt perunamuussia...
    kiitos vinkistä

    VastaaPoista
  12. Sämpylätaikinaankin saa lisää makua ja mehevyyttä kun laittaa muussijämät sekaan. Minulla onkin juuri sopivasti tänään aikomus laittaa muussia perheelle, joten teempä pitkästä aikaa rieskoja jämistä!

    VastaaPoista